Först tvärstopp, sedan ny förhandlingstid

I förra veckan var det tvärstopp i löneförhandlingarna i Dalarna. Nu har arbetsgivaren kallat till nya förhandlingar — men först om fjorton dagar.

14 oktober 2008

– De ville bara prata om de pengar de inte har.

Stefan Larsson är ordförande för Vårdförbundet i Dalarna. Han suckar när han tänker på löneförhandlingarna i förra veckan. Visst hade de bra diskussioner om processer och liknande, men när det kom till pengarna blev det tvärstopp.

Men nu har arbetsgivarsidan plötsligt ändrat sig. Den 29 oktober vill landstingets förhandlare träffa Vårdförbundet igen.

Om det har något med att göra att Stefan Larsson i går måndag träffade finansutskottets respektive personalutskottets ordförande, Alf Johansson (s) och Thomas Ylvén (v), vet han inte.

– Men de visste att vi skulle träffas, säger han.

Tillsammans med de båda tunga landstingspolitikerna gick Vårdförbundet ”i all ömsesidighet” igenom läget. Så värst mycket konkret kom inte ut av mötet.

Jo, en sak:

– De sa att de inte ville förändra Dalarnas lönemässiga läge i förhållande till andra landsting, säger Stefan Larsson. Inte tappa position, inte heller avancera. Det tycker jag är intressant.

Dalarna ligger enligt landstingets egna beräkningar på nionde plats när det gäller löneläget för Vårdförbundets medlemmar.

– Så vi får väl hoppas att andra landsting gör bra ifrån sig. Det skulle gynna oss också, säger Stefan Larsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida