Högst lönelyft i små kommuner

De nya lönerna börjar bli klara i kommunerna. En trend är att små glesbygdskommuner ger de högsta lönelyften.

5 oktober 2011

I Vimmerby får distriktssköterskorna Gun Wik och Anne Carlford 2 900 kronor mer i månaden. Sjukskötersk­orna i Vimmerby får i år i snitt 5,3 procent i löneökning och specialistsjuksköterskorna 11 procent.?

— Det känns jättebra och vi är verkligen nöjda. Ett sådant här lönelyft har jag aldrig fått tidigare, säger Gun Wik.?

Alla Vimmerby kommuns sjuksköterskor får ett extra påslag på 1 000 kronor. Distriktssköterskorna får ytterligare 1 500. Att det blev en särskild satsning på specialistsjuksköterskorna glädjer Vårdförbundet.??

— Bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor slår hårdast mot kommuner i glesbygd. De är helt enkelt tvungna att betala bra för att få personal, säger Marion Rasmussen Nilsson, ordförande för förbundets avdelning i Kalmar.?

I Östergötland är Ödeshög den kommun som lagt sig högst i årets förhandlingar, med 4 procent.?

— Det är helt klart att de små kommunerna satsar mest för att kunna konkurrera om arbetskraften, säger Kristina Nyström, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.??

Trosa är en av de minsta kommunerna i Södermanland och brukar ligga högst när det blir dags för löneförhandlingar. I år blev det 3,25 procent.?

— Kommunen har ett utsatt läge med konkurrens från attraktiva arbetsgivare i Stockholm och måste betala för att få den kompetens man vill ha, säger ordföranden för Vårdförbundet i Södermanland, Ulla Jordán.?

I Karlshamn blev lönelyftet i snitt 4,2 procent.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida