Villkor

Högre OB-tillägg ska lösa bemanningen

Högre OB-tillägg ska lösa bemanningen
Förhoppningen är att obekväma arbetspass ska bli mer attraktiva. Bild: Universitetssjukhuset Örebro

Region Örebro har svårt att bemanna pass på obekväm arbetstid och väljer därför att höja ob-ersättningen med 60 procent. Men ändringen räcker inte, menar Vårdförbundet.

Region Örebro vill att det ska märkas på lönen när man jobbar på obekväma tider. Därför höjer regionens politiker nu ob-ersättningen för sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Rejäl höjning

Satsningen görs efter en löneöversyn och innebär att ob-tillägget höjs med 60 procent.

– Vi vill göra svårbemannade arbetspass mer attraktiva. Vissa pass ska bli lättare att bemanna och de sjuksköterskor som arbetar de passen ska tydligt märka det på lönen. Det är också en patientsäkerhetsfråga, säger Andreas Svahn (S) regionstyrelsens ordförande.

Ärendet kommer upp på regionstyrelsens bord nästa vecka där det finns en majoritet för förslaget.

Vill förändra mer

Men Vårdförbundet tar emot höjningen svalt snarare än med jubel, skriver Nerikes Allehanda. Höjningen räcker inte, utan systemet för ob-ersättning behöver förnyas i grunden, anser förbundet.

– Det är ett gammalt system. Vi önskar att ersättningen är kopplad till grundlönen i framtiden. Jag ser förslaget som en del i pusslet för förändrade villkor. Det är också viktigt att arbetsgivaren fortsätter arbeta med hela lönefrågan, säger Ann-Sofie Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Örebro till tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida