I Skåne höjs lönerna med minst 14 procent på tre år

Region Skåne och Vårdförbundet enades sent på eftermiddagen om ett lokalt löneavtal som i genomsnitt ger medlemmarna en löneförhöjning på som lägst 14 procent under de närmaste tre åren. (Uppdaterad kl 17.37)

8 oktober 2008

? Vi är mycket nöjda. Det här är det bästa lokala löneavtalet som hittills har tecknats, säger Mats Runsten, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Krävde 15 procent

Avdelningens ursprungliga yrkande var att lönerna skulle höjas med 15 procent på tre år och att lägstlönerna inte skulle påverka det totala löneutrymmet.

Före sommaren lät det på politikerna som om detta inte skulle stöta på några större bekymmer. Alla var eniga om att Vårdförbundets medlemmar skulle uppvärderas lönemässigt.

Men när semestrarna var slut och arbetsgivaren väl presenterade sitt bud lät det annorlunda. Plötsligt hade regionen inte mycket mer att erbjuda än vad som finns inskrivet i det centrala avtalet. I det läget valde Vårdförbundet att avbryta förhandlingarna.

Politikerträff och protesttåg

Sedan dess har Vårdförbundets företrädare haft ett möte med politikerna och i går demonstrerade medlemmar utanför Skånehuset i Kristianstad där politikerna hade samlats för att hålla fullmäktige.

När Vårdförbundet i dag åter träffade regionens förhandlare enades parterna om ett treårigt avtal som i genomsnitt ger medlemmarna minst en 14-procentig löneökning: 4 procent retroaktivt från den 1 juni i år, 8 procent den 1 januari 2010 och ytterligare 2 procent ett år senare.

I snitt innebär avtalet en löneökning på 3 500 kronor i månaden under avtalsperioden. Vad var och en får avgörs dock i de individuella löneförhandlingarna ute på arbetsplatserna.

Fick vika sig

Vårdförbundet fick inte igenom sitt ursprungliga krav: att lägstlönerna skulle höjas utanför det totala löneutrymmet. Lägstalönerna höjs till 21 100 kronor i månaden från och med den 1 mars nästa år, helt i enlighet med det centrala avtalet.

Både Vårdförbundet och arbetsgivaren anser att lönespridningen måste öka. Vissa grupper med specialist- och funktionsutbildningar kommer därför att prioriteras. Vilka dessa grupper blir ska dock diskuteras i ett senare skede. Men i uppgörelsen sägs att målet är att de som prioriteras ska få minst 30 procent bättre löneutfall än övriga.

? Vi tror att det här är en bra start på den värdeförskjutning som vi har pratat om under hela den här lönerörelsen, säger Mats Runsten.

Avtalet gäller till och med 31 mars 2011.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida