Kongress 2014. Löneavtalet ger inte det stöd som behövs

Kongress 2014. Löneavtalet ger inte det stöd som behövs
Marie Öberg Flood och Chokri Mensi anser att Vårdförbundets medlemmar är helt felvärderade. Foto: Lars Nyman

På ett av åsiktstorgen diskuterades lön. Det handlade om felvärderade medlemmar och behov av ny lönepolitik.

Vårdförbundet anser att medlemsgrupperna är felvärderade och högre lön är en prioriterad fråga. Det är också en fråga som engagerar kongressombuden. En av motionerna kommer från avdelningen i Västmanland som vill se lönestegar med båda fasta och individuella delar.

Marie Öberg Flood från Västra Götaland och Chokri Mensi från Stockholm är två av dem som anser att något måste göras.

– Nu är det bara marknaden som styr och det som har fått upp lönerna i Västra Götaland är framför allt studenternas krav på 24 000 kronor i ingångslön, säger Marie Öberg Flood.

Lönefrågan på agendan

Hon tycker det är bra. Upproret har fått upp lönefrågan även på politikernas agenda och allt fler chefer ställer krav på mer medel till löner.

– Om inte lönerna höjs radikalt kommer den svenska vården fortsätta att förlora kompetens till grannländerna.

Marie Öberg Flood och Chokri Mensi är överens om att samhället inte har råd att låta bli att höja lönerna.

– Att ungdomar inte vill arbeta inom vården och att erfaren personal slutar – vad kostar inte det? Och tänk alla miljoner som landstingen lägger ut på hyrsjuksköterskor. Ett system som dessutom är ett hot mot patienternas säkerhet, säger Chokri Mensi.

En rejäl löneökning behövs. ”5 000 kronor mer till alla”, anser Marie Öberg Flood vore rimligt. Chokri Mensi dubblar.

– Jag har en specialistutbildning i psykiatri. För 15 år sedan tjänade jag 35 000 på ett bemanningsföretag. I dag tjänar jag omkring 28 000. Jag tycker att vi borde ha 10 000 kronor mer i månaden.

För svagt avtal

Kongressombuden från Skåne är också missnöjda med lönesättningen. De anser att avtalet är för svagt och inte ger det stöd som behövs för att kräva mer. Arbetsgivarna har för fria händer.

– Värst med dagens lönestruktur är att arbetsgivarna fortfarande är fast vid ett pottänkande. I stället för att utgå från vad våra medlemsgrupper bidrar med, utgår de från vilka pengar som finns, säger Marie-Charlotte Nilsson.

Kongressombuden vill se ett alternativ till dagens lönepolitik och formulerar ett förslag med årliga fasta lönepåslag, samt en individuell del som baseras på hur arbetet utförs. Lite likt det som avdelningen i Västmanland motionerade om.

Kongress 2014

Vilka deltar?

190 valda ombud som tillsammans med förbundsstyrelsen representerar alla medlemmar och utgör förbundets högst beslutande organ.

Vad beslutar de om?

Stora framtidsfrågor, strategier och mål för förbundet.

När möts de?

5-8 maj i Stockholm.

Kan alla följa vad som sker?

Vårdfokus.se kan du läsa vår nyhetsrapportering. Alla beslutsunderlag finns på Vårdförbundet.se. Där kan du också följa delar av kongressen via webbsändningar och webb-tv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida