Landstinget i Värmland backar om
vab-avdraget

Landstinget i Värmland backar om <br> vab-avdraget

Sjuksköterskan som fick 8 000 i löneavdrag för vård av sjukt barn kan få tillbaka en del av pengarna. Landstinget i Värmland har lovat att titta på hanteringen igen.

I två års tid har landstinget vägrat att rucka på sina principer. Men sedan saken uppmärksammats i media har man nu ändrat ståndpunkt.

– Vi ska titta på det här och kommer att kontakta Vårdförbundet för att få en tid att diskutera det så fort som möjligt, säger personalchefen Gunnar Blomquist.

Förlorade 8 000 på två dagar

Vårdfokus.se berättade i förra veckan om hur landstinget i Värmland drog 8 000 kronor från sjuksköterskans deltidslön för två dagars vård av barn i februari 2009. Med hjälp av Vårdförbundet försökte sjuksköterskan Anna Burman få landstinget att betala tillbaka.

I två år fördes samtal både med personalchef, ekonomichef och med flera andra chefer. Men trots att alla insåg det orimliga fick sjuksköterskan inte tillbaka ett öre.

På Vårdförbundet i Värmland såg man sig till slut tvungen att ge upp.

Till Vårdfokus.se sa personalchefen Gunnar Blomquist, efter att ha satt sig in i ärendet, att han också visserligen insåg det orimliga, men att avdraget var rätt gjort, och att det inte går att gå in och ändra i enskilda ärenden.

– Då sänker vi hela systemet. Jag håller med om att det är orimligt, men man måste hålla sig till en princip, sa Gunnar Blomquist i förra veckan.

Vågar inte tro något än

Men nu har landstinget alltså ändrat sig.

– Vi har förstås intresse av att det finns en rimlighet i modellerna och hur de följs, och om vi behöver göra någon justering utifrån det, säger Gunnar Blomquist i dag.

Han vill inte säga något om hur lång tid det kommer att ta innan Anna Burman får se några pengar, och hon törs inte tro att det blir något innan hon har sett resultat.

– Jag har varit med förr, säger Anna Burman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida