Löner. Fick mindre efter vidareutbildning
Över 20 år i vården var inte värt någonting när Ingela Svedlund vidareutbildade sig till barnsjuksköterska. Tvärtom, hon fick sänkt lön. Och hon är inte ensam.
När Ingela Svedlund skulle förhandla om lönen för sitt vikariat på barnavdelningen på Östersunds sjukhus blev hon erbjuden mer än tusen kronor mindre än vad hon tjänade som ambulanssjuksköterska. I stället för 26 250 kronor skulle hon få 25 000 kronor. Efter mycket krigande fick hon upp lönen med 500 kronor, men sedan var det stopp. Hon accepterade till slut och fick tjänstledigt från sitt ambulansjobb. ?
Men efter årsskiftet bestämde hon sig för att gå tillbaka till ambulansen efter att ha blivit erbjuden ytterligare några ynka hundralappar för att fortsätta vikariatet.?
Som fackligt förtroendevald har hon sett att detta är landstingets lönepolitik på sjukhuset: om man vidareutbildar sig får man ”börja om” lönemässigt, trots tio kanske tjugo års erfarenhet som sjuksköterska. ?
Särskilt lågt är löneläget på barn/kvinna, den klinik som inrymmer såväl förlossning och bb som kvinno- och barnsjukvården. Även barnmorskorna, med sin dubbellegitimation, erbjuds som nyutbildade lägre lön än de hade som ”vanliga” sjuksköterskor.??
Carina Månthén jobbade som sjuksköterska på hjärtintensiven i över tio år. I januari i år blev hon färdig barnmorska och erbjuden ett vikariat på förlossningen. När hon först pratade med avdelningschefen fick hon beskedet att hon skulle få ungefär samma lön som hon hade haft tidigare. Men veckan innan hon skulle börja fick hon veta att lönen skulle blir 1 350 kronor lägre.
— Jag blev jättearg, säger hon. Man vidareutbildar sig, tar på sig större ansvar — och får sänkt lön. Jag höll på att svimma!?
Trots missnöjet med lönen bestämde sig Carina Månthén för att börja sitt vikariat på förlossningen (”det är ju barnmorska jag vill jobba som”). Vikariatet gäller till den 15 augusti. ?
Chefen för verksamhetsområdet barn/kvinna på Östersunds sjukhus, Carsten Dencker, anser att det här synsättet har stöd i landstingets arbetsvärderingssystem. ?
— Nyttan av en barnmorskas erfarenheter som till exempel ortopedsjuksköterska är begränsad. Därför hamnar de under den lön som de hade i sin tidigare anställning, säger han.?
Han hävdar att den sänkta lönen är ett känt faktum för dem som har börjar utbilda sig till barnmorska.?
— Vi lurar ingen i någon fälla; det är ju trots allt frivilligt att utbilda sig till barnmorska.?
Kristina Fluur-Hedman, ordförande för Vårdförbundet i Jämtland, tycker att Carsten Dencker och de andra cheferna på sjukhuset gör det enkelt för sig. Om lönesättningen blir tokig har cheferna makten att ändra på det. Men hon tror inte att de är intresserade, utan ser det som en besparingsmöjlighet.?
Och inte är det känt att lönen sjunker när man vidareutbildar sig. Medlemmarna vidareutbildar sig inte för att göra lönekarriär, utan för att förkovra sig. Det är först när de söker ett nytt jobb som de upptäcker att lönen sjunker, och då blir de förbannade.?
Kristina Fluur Hedman är bekymrad över att medlemmarna trots allt accepterar lönesänkningarna. ?
— Samtidigt förstår jag att de vill få upp sin fingerfärdighet. Norge ligger ju inte långt borta och där accepterar de inte nyfärdiga barnmorskor, säger hon.?
Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström har tidigare varit ombudsman i Jämtland och känner väl till landstingets lönepolitik. Formellt sett bryter den inte mot avtalet, men hon är ändå mycket kritisk.?
— Landstingets agerande är helt absurt och verkligen inte i linje med en vettig anställningspolitik. Genom att landstinget inte ger något incitament till vidareutbildning riskerar man på sikt den framtida rekryteringen av specialistutbildade sjuksköterskor.