Medlemmarna i Malmö upplyser allmänheten om löneläget

Den som under lördagen befinner sig på Gustav Adolfs torg i Malmö kommer med stor sannolikhet att träffa på någon av Vårdförbundets medlemmar. Mellan klockan 10 och 14 ska förtroendevalda och medlemmar dela ut flygblad och berätta för allmänheten hur lågt lönesatta Vårdförbundets yrkesgrupper är.

29 februari 2008

? Politikerna, som säger att de värdesätta våra yrkesgrupper väldigt högt, måste nu omsätta detta i praktiken så att det syns i lönekuvertet, säger Pia Andorff, ordförande i Vårdförbundet avdelning Skåne.

Medellönen för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor i Region Skåne är 23 000 kronor, vilket förbundet anser vara på tok för lite med tanke på de kunskaper, den kompetens och det ansvar medlemmarna har för människors hälsa. Trots det är det inte ovanligt att gymnasieutbildade undersköterskor tjänar mer än vad många av Vårdförbundets medlemmar gör.

? Vi vill få allmänheten att förstå hur det verkligen ligger till, många tror att vi tjänar betydligt mer än vad vi gör. Kan vi få allmänheten med oss påverkas självklart politikerna, säger Pia Andorff.

Om två veckor, lördagen den 15 mars, planeras ytterligare aktioner från Vårdförbundet i Skåne. Förutom i Malmö kommer det att demonstreras för högre löner på gator och torg i Ystad, Lund, Hässleholm och Kristianstad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida