Lön

Miljonlöner för de bäst betalda vårdcheferna

Miljonlöner för de bäst betalda vårdcheferna
Medianlönen för en vd i privata sektorn är 81 000 kronor per månad. Direktörer inom den offentligt finansierade vården tjänar inte sällan tre gånger så mycket. Arkivbild: Mostphotos

De högsta cheferna inom den offentligt finansierade vården tjänar ofta betydligt mer än vad direktörer inom det privata näringslivet gör. Allra mest tjänar vd:n för SOS Alarm som varje månad lyfter en lön på nära en kvarts miljon kronor.

Det visar en granskning som Dagens Medicin gjort av direktörer och ledande befattningshavare i landsting, regioner, vårdbolag och på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Högst betald är Maria Khorsand, vd för SOS Alarm, som till lika delar ägs av staten och SKL. Hennes årslön ligger på 2,9 miljoner kronor vilket innebär en månadsinkomst på nära 250 000 kronor. SOS Alarm betalar även en privat sjukvårdsförsäkring till sin vd.

– Det blir lite absurt när offentliga bolag betalar sjukvårdsförsäkringar. Det blir som en nedvärdering av den egna verksamheten och de som jobbar i den, säger docent Anna Thomasson vid Ekonomihögskolan i Lund till Dagens Medicin.

Inom regionerna och landstingen tjänar Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samson allra mest. Han har en årslön på 2,8 miljoner kronor, vilket är nära åtta gånger så mycket som en allmänsjuksköterska.

Andra vårdchefer med miljonlöner är:

  • Malin Frenning, landstingsdirektör, Stockholms läns landsting: 2,5 miljoner kr/år.
  • Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, Västra Götaland: 2,2 miljoner kr/år.
  • Stefan Jacobsson, direktör, Danderyds sjukhus: 2,2 miljoner kr/år,
  • Mikael Ohrling, direktör, Stockholms läns sjukvårdsområde: 2,2 miljoner kr/år
  • Alf Jönsson, regiondirektör, Region Skåne: 2,0 miljoner kr/ år.
  • Peter Graf, direktör, Tiohundra AB, Stockholms läns landsting: 2,0 miljoner kr/år.
  • Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, Stockholms läns landsting: 1,9 miloner kr/år.
  • Ann-Marie Wennberg, direktör, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra Götaland: 1,8 miljoner kr/år.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida