Namnlistor med löneprotester på sjukhuset i Umeå

Sjuksköterskorna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå samlar in namnlistor med protester mot de låga lönerna. Ingångslönen på 18 000 kronor i månaden är för låg, anser de, och kräver 23 000.

11 mars 2008

Även sjuksköterskorna på Norrlands universitetssjukhus, Nus, ansluter sig till de protesterandes skara. I likhet med sjuksköterskorna i Västerås samlar de in namnlistor som ska skickas till landstingsledning, Vårdförbundet och regering. Nästa vecka ska den sammanställas.

Nils Eriksson, sjuksköterska på samvårdsenheten, har två års erfarenhet och 18 700 kronor i månadslön.

– Det är skamligt lite. Min lön har ökat med 500 kronor på två år – det är inte mycket. Om lönerna inte höjs ordentligt så vet jag faktiskt inte om jag kommer att arbeta kvar framöver. Trots att jag trivs bra som sjuksköterska, säger han.

Ett av de viktiga kraven på Nus är att ingångslönen höjs från 18 000 till 23 000 i månaden. De studeranden ställer sig bakom kraven på höjda löner och diskuterar att vägra att ta jobb under en viss månadslön.

Har skrivit insändare

Elizabeth Sandström, samordnare på Vårdförbundets expedition på Nus, säger att medlemmarna har visat sitt missnöje på olika sätt.

– Många har skrivit insändare till lokalpressen där de protesterar mot lönediskriminering och den orimliga löneskillnaden mellan läkare och sjuksköterskor. Tyvärr har de haft svårt att få in dem, säger hon.

På lördag den 15 mars kommer förtroendevalda från Vårdförbundet att gå ut i shoppingträngseln i Umeå och dela ut flygblad. ”Helt sjukt”, lyder rubriken. Budskapet är att det är sjukt att en sjuksköterska och en biomedicinsk analytiker med akademisk utbildning inte har högre lön än en undersköterska, och att det är sjukt att de efter 30 års yrkeserfarenhet endast har 4 000 kronor mer i månadslön än de nyutexaminerade.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida