Norrbotten: Tioprocentiga arvodesökningar för politikerna

Norrbotten: Tioprocentiga arvodesökningar för politikerna
Katarina Jophansson tycker att politikerna ger fel signaler ut i organisationen när de höjer sina egna arvoden med upp till tio procent. Foto: Cecilia Larsson

I Norrbotten får vissa av lanstingspolitikerna sina arvoden höjda med upp till tio procent. De anställda inom landstinget får vara glada om de ens får ett par procents påslag i årets avtalsrörelse.

22 november 2010

Det var i förra veckan som landstingsfullmäktige i Norrbotten fastställde de nya och högre arvodena för den politiska ledningen, rapporterar tidningen Norrbottenskuriren. Två landstingsråd, ett från Vänsterpartiet och ett från Miljöpartiet, får 5 000 kronor mer i månaden. Det motsvarar en höjning med tio procent.

Ett annat socialdemokratiskt landstingsråd får en höjning på sex procent.

För de anställda i landstinget är löneökningarna betydligt lägre: mellan 1,6 och 1,9 procent.

– Det är på de nivåerna våra politiker borde ha lagt sig. Det de gör nu är att skicka fel signaler ut i organisationen, säger Vårförbundets ordförande i Norrbotten, Katarina Johansson till Vårdfokus.se.

Hon berättar att flera medlemmar har kritiserat politikernas arvodeshöjningar.

– I samma andetag som politikerna höjer sina arvoden pratar de om att det inte finns några pengar till löneutrymmet. Det rimmar väldigt dåligt. Många medlemmar tycker att det är ”åt skogen”, säger Katarina Johansson.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida