Nya löner i Örebro – men Vårdförbundet skriver inte på något avtal

Landstinget i Örebro har beslutat att höja lönerna för 2008 och 2009 för Vårdförbundets medlemmar. Men facket har inte skrivit på något avtal. ”Löneökningarna är för små”, säger avdelningens ordförande.

5 september 2008

Under 2008 kommer lönerna för Vårdförbundets medlemmar att höjas med sammanlagt 6,3 procent, till det kommer en löneökning från den 1 april 2009 på 4,5 procent.

Det meddelar Örebro läns landsting i ett pressmeddelande. Men det är ett ensidigt beslut från landstinget. Vårdförbundets ordförande i Örebro län Anna Vellet är missnöjd:

– De har delat ut en pengasumma uppifrån utan att undersöka vilka behov det finns i verksamheten, säger hon. Och för att komma upp på landets medellön för Vårdförbundets medlemsgrupper skulle vi behöva höja lönerna med 15 procent.

10,8 procent

Den höjning som landstinget nu har beslutat om innebär bland annat att lägstlönerna höjs till 20 500 kronor retroaktivt från den 1 juni och till 21 100 kronor från den 1 november i år. Man ska i övrigt prioritera sjuksköterskor med specialist- eller funktionsutbildning och genomföra en markant lönespridning för att se till att barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor med lång yrkeserfarenhet får bra löneförhöjningar.

– Dessa 10,8 procent ska jämföras med det garanterade utrymmet i det centrala avtalet, som är 7 procent, säger Roland Hennerdahl, förhandlingschef i landstinget.

Men Anna Vellet är inte nöjd:

– Det här är en bra början på en diskussion, men inte tillräckligt, säger hon. Vi ligger fortfarande näst lägst i landets löneliga, och våra medlemmar har med sina låga löner burit landstingets ekonomi tillräckligt länge!

Raska på förflyttningen

Hon vill raska på positionsförflyttningen. Att tala om att nå medellönen så där 2011 är inte tillräckligt.

– Landstinget tycker att de har tagit i så att de står i spagat, men de har knappt böjt på benen.

Anna Vellet tycker att landstinget betett sig opsykologiskt. Hon hävdar att det bara hade behövts ytterligare ett par hundralappar till per medlem för att nå medellönen i riket.

– Landstinget har betett sig dumt, för att inte säga väldigt dumt!

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida