Ökat ansvar, samma lön

Biomedicinska analytiker kan inte ens specialisera sig även om de vill. Karolinska universitetssjukhuset ger vidareutbildning på labbet — men inte högre lön.?

2 februari 2011

På enheten för transplantationsimmunologi krävs en upplärning på ett till två år för att kunna rycka in med kort varsel vid en organtransplantation. Vissa uppgifter är delegerade läkaruppgifter och kan innebära ensam­arbete på natten. Karolinska sköter vidareutbildningen, problemet är att det varken dokumenteras eller ger högre lön. Det finns heller ingen karriärstege.?

— Arbetet är väldigt meningsfullt men det är trots allt bara ett jobb. Man kan inte leva på sin egen drivkraft hur länge som helst, säger biomedicinska analytikern Ingela Johansson.?

Precis som iva-sjuksköterskan Gitte Larsson vill Ingela Johansson synliggöra sitt arbete. Därför har hon varit med om att starta en arbetsgrupp för att höja statusen för biomedicinska analytiker. ?

— Vårdförbundet måste jobba fram en modell för hur vi ska kunna klättra i ansvar och driva att fortbildning ska löna sig.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida