Överens om sifferlöst avtal i Stockholm

Det nya löneavtalet i Stockholm som väntas klubbas i eftermiddag har inga andra siffror än de centralt garanterade nivåerna.

24 september 2008

Det lokala kollektivavtalet som politikerna i produktionsutskottet ska besluta om i dag följer det centrala avtalet. Avtalet är en grund för nästa steg som nu tar vid – de lokala förhandlingarna i landstingets förvaltningar och bolag.

Det går ännu inte att säga konkret hur mycket mer det blir i plånboken, men intentionen är att den nya lönen ska betalas ut i december.

Lönespridningen ska öka

Det lokala avtalet innehåller inga särskilda satsningar, men målet är att lönespridningen ska öka. Arbetsgivaren förbinder sig att redovisa sin analys av löneläget och sina prioriteringar.

– Nu är det upp till bevis för arbetsgivaren, säger Ulla Althin, Vårdförbundets avdelningsordförande.

Hon säger att det finns en oro att det centrala avtalets garanterade utfall på 4 procent ses som ett tak.

– Givetvis hoppas vi på ett högre utfall, säger Ulla Althin.

Vill inte diskutera siffror

Hon vill inte se en upprepning av förra årets förhandlingar som knappt gav en krona mer än vad det centrala avtalet krävde, 2,09 procent gentemot 2,0 procent.

Det lokala avtalet med Stockholms läns landsting innebär att det ska vara årliga löneöversyner. Enligt Ulla Althin blev Vårdförbundet erbjudna ett tvåårsavtal.

– Vi hade sagt ja om förslaget till avtal innehållit en tillräckligt hög procentsiffra, men den diskussionen föll. Arbetsgivaren ville inte diskutera några siffror, säger Ulla Althin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida