Parterna i Skåne närmar sig varandra men det hindrade inte protesttåg

Med slagord och plakat protesterade ett hundratal av Vårdförbundets medlemmar i Skåne i dag sitt missnöje med hur de lokala löneförhandlingarna hittills har skötts av regionen. Faktum är dock att parterna har närmat sig varandra under det senaste dygnet.

? Vi ser en vilja från regionens sida att närma sig våra ursprungliga yrkanden, säger Vårdförbundet Skånes vice ordförande Mats Runsten som själv deltog i demonstrationen.

Av de politiker som mötte upp vid regionhuset i Kristianstad fick de demonstrerande medlemmarna inga bindande löften.

Erbjuder 12 procent

Men i går eftermiddag lämnade landstinget ett bud till Vårdförbundet som innebär att medlemmarna under en treårsperiod skulle få en löneökning på i genomsnitt 12 procent: 4 procent från juni i år och 8 procent från den första oktober 2010.

Nytt är också att regionen går med på att ge lön retroaktivt från 1 juni i år.

Problemet, enligt Vårdförbundet, är att arbetsgivaren i det totala löneutrymmet på 12 procent även räknar in den lägstalön på 21 100 kronor som det centrala avtalet anger ska gälla från 1 mars nästa år, vilket innebär att det blir en lägre löneökning än de stipulerade procenten för övriga medlemmar.

Vill ha ytterligare 2 procent

Vårdförbundet anger i sitt motbud två alternativ. Antingen att lönen höjs med ytterligare 2 procent från den 1 januari 2011 eller att höjningen av lögstalönen inte påverkar löneutrymmet över huvud taget.

Vad det handlar om i kronor och ören för medlemmarnas del har Vårdförbundet ännu inte hunnit räkna ut.

? Det motbud som Vårdförbundet har lämnat i dag är värt att fortsätta diskutera. Det finns moment i det hela som gör att jag är lite mer positiv än tidigare, säger regionens förhandlingschef Gösta Rehnstam.

Om lägstalönen kommer att hamna utanför det totala löneutrymmet vill han dock inte uttala sig om.

? Allt handlar om att hitta en helhet som vi båda kan ta ansvar för, säger han.

I morgon träffas parterna för att diskutera de båda buden. Om de lyckas enas kring ett avtal återstår att se.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida