Politiker i Region Skåne fick 6 300 underskrifter

Avdelningen i Skåne har samlat in 6 307 namnunderskrifter på ett upprop mot de låga lönerna. I dag lämnades protestlistan över till regionstyrelsens politiker. 

27 mars 2008

Pia Arndorff, ordförande för avdelningen i Skåne, ingick i den delegation på tre som i dag lämnade namnunderskrifterna till regionstyrelsens ordförande efter regionstyrelsens möte. Det är inte första gången Vårdförbundets förtroendevalda gör klart för politikerna i Region Skåne att det måste bli ett slut på lönediskrimineringen.

– Sedan vi hade en vykortskampanj där 1 500 vykort skickades till dem så inser politikerna att de måste tala med oss, så nu för tiden är det åtminstone inte svårt för oss att komma till tals, säger Pia Arndorff.

Ska bli tydligare mot tjänstemännen

Några utfästelser om högre löner kommer dock inte från politikerhåll. Hittills har Vårdförbundets representanter fått nöja sig med att politikerna har uttalat sin förståelse. I dag sa regionstyrelsens ordförande dock något mer än så.

– Vi har fokuserat på att tala om att kunskap måste värderas, i stället för att tala om kronor och ören. I dag sa ordföranden att de skulle bli tydligare gentemot tjänstemännen med sina värderingar om vad som ska lönesättas.

Exakt vad som menas med det förklarades inte, men Pia Arndorff tycker att det låter bra.

– Hittills när vi har tagit upp våra löner med politikerna har de bara svarat ”det är inte vår bit”.

Nöjd med allmänhetens stöd

Hon är också nöjd med det stöd som allmänheten har gett dem under de manifestationer som har ägt rum på olika håll i Skåne. Det har hjälpt de förtroendevalda att sätta press på politikerna. Nu är förväntningarna bland medlemmarna höga.

– De vill se att fellönesättningen rättas till och att politikerna, som ju är de som har makten, verkligen ser till att det görs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida