Protestskrivelse om för låga löner från sjuksköterskor i Karlstad

När sjuksköterskorna på avdelning 33 i Karlstad förra året bara fick mellan 100 och 250 kronor i lönehöjning tyckte de att måttet var rågat och skickade en protestskrivelse till landstingsledningen.

18 januari 2007

Missnöjet är stort på avdelningen. Alla de drygt 20 sjuksköterskorna står bakom skrivelsen som gått både till landstingsledningen och de närmaste cheferna.

? Våra löner är låga och vi har fått dåliga lönehöjningar de senaste åren. Det finns sjuksköterskor som tjänar strax över
18 000 kronor i månaden trots att de arbetat ett antal år. När vi förra året bara fick mellan 100 och 250 kronor i lönehöjningen sa vi att ?det här måste vi reagera på?, säger Ann Lomarker, förtroendevald för Vårdförbundet på avdelningen.

Bland de lägsta på sjukhuset

Hon säger att lönerna på avdelningen, trots att det  inte är en vanlig vårdavdelning utan avsedd för personer som insjuknat akut, är bland de lägsta på hela kliniken.

? Vi ser nu också hur undersköterskor går förbi oss i lön. Och när jag i somras hade en student som gick på sidan av mig fick studenten samma lön som jag hade efter sex års arbete. Även sommarvikarier fick högre lön än ordinarie sjuksköterskor, säger Anna Lomarker.

Eva Strandh, Vårdförbundets ordförande i Värmland, säger att landstinget inte värderar sjuksköterskor efter deras kompetens.

? Vi har länge försökt att få dem att förstå det, men utan att lyckas. De skyller hela tiden på att landstinget inte har råd att betala mer, säger hon.

Vill inte kommentera skrivelsen

Landstingets personalchef Gunnar Blomqvist hänvisar också till landstingets dåliga ekonomi i samtalet med Vårdfacket. Han vill inte kommentera sjuksköterskornas skrivelse mer än att landstinget nu håller på med en löneanalys inför årets löneförhandlingar.

? Vi har dock målet att det ska vara större löneskillnader mellan undersköterskor och sjuksköterskor och specialsjuksköterskor och att det ska vara inspirerande att studera vidare och höja sin kompetens. Ännu har vi dock inte nått det målet, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida