Riktlinjer ska hejda löneutvecklingen

Västra Götalandsregionen vill få stopp på att lön används som ett konkurrensmedel inom det egna landstinget.

31 augusti 2007

Av riktlinjerna som gäller sedan i våras framgår att ett byte till ett likartat arbete på en annan arbetsplats inte får medföra höjd lön. Det krävs ändrade arbetsuppgifter för att lönen ska kunna höjas.

Och om den nya chefen vill höja lönen för en medarbetare som kommer från någon av regionens arbetsplatser måste hon eller han först komma överens om bedömningen med den tidigare chefen. Bedömningen ska utgå från den befattningsklassificering som gäller sedan något år, där olika tjänster har bedömts ut­ifrån bland annat svårighetsgrad och utbildning.

Personaldirektören i Västra Götalandsregionen Lena Larsson säger att syftet med riktlinjerna inte är att hålla nere lönerna.

– Men vi måste ha en sund och rättvis lönesättning.

Tanken är inte, enligt Lena Larsson, att den gamla chefen ska delta i beslutet om lönesättningen utan de ska tillsammans göra en bedömning av bland annat kompetens och lämplighet.

Hon tror inte att riktlinjerna är ett hinder för anställda att byta jobb.

– Vi vill tvärtom ha fler som byter tjänst. Det skulle vara bra både för den enskilde och för verksamheten.

Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk är kritisk till riktlinjerna. De visar att arbetsgivaren lever kvar i 1970- och 1980-talens syn på lönesättning, anser hon.

– De verkar tro att till exempel alla barnmorskor ser likadana ut och arbetar på samma sätt överallt. De har inte förstått att man arbetar olika även om verksamheten verkar vara likartad.

Ingrid Frisk säger att riktlinjerna försätter cheferna i en omöjlig situation.
– Riktlinjerna är ett hinder både i rekryteringen av personal i allmänhet och av dem med specialkunskaper.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida