Så mycket är Mattias värd

Så mycket är Mattias värd
Med ännu mer erfarenhet av bland annat tung kirurgi skulle Mattias Hallman få högre löneerbjudanden, enligt flera arbetsgivare. Foto: Marlin Johansson

Han har en glödhet kompetens som det är stort sug efter bland arbetsgivarna. Men vem är beredd att betala för hans specialistkunskaper?

5 november 2014

Operationssjuksköterskor är en av de mest eftertraktade specialisterna just nu. Trots det jobbar Mattias Hallman från Jönköping på vårdcentral, efter två specialistutbildningar inom akutsjukvård och 15 års erfarenhet som sjuksköterska.

?Han tycker att jobbet som operationssjuksköterska är roligt och gillar det stora ansvaret, men hör till dem som tröttnat på låga lönebud, erbjudanden som inte matchar hans kompetens.

?— Varför göra sig besväret att läsa till specialist och skriva magisteruppsats om det bara ger en tusenlapp mer i lön? Den äts upp direkt av studielånet, säger han.?

Som det är nu har han både bättre lön och arbetstider på vårdcentralen där han arbetar, än vad han skulle få på många operationsavdelningar. Men egentligen behövs hans kompetens på annat håll.??

Enligt Lise-Lotte Lagerqvist, Vårdförbundets avdelningsordförande i Jönköping, har exempelvis länssjukhuset Ryhov i Jönköping haft flera operationssalar stängda under hösten på grund av sjuksköterskebrist. Hon berättar att det har funnits sökande till tjänsterna, som fått nej på grund av för höga lönekrav.?

— Det är anmärkningsvärt att sjukhusledningen hellre ställer in operationer, vilket drabbar patienterna, än att försöka tillmötesgå lönekraven som ställs av sökande till tjänsterna, säger hon.

?Högre löner och även bättre arbetstider skulle göra det lättare att behålla och rekrytera specialistsjuksköterskor, det är Lise-Lotte Lagerqvist övertygad om.??

Men vad är arbetsgivarna beredda att betala? Vårdfokus använde sig av Mattias Hallman som exempel för att ta reda på vilka löneerbjudanden det går att få som eftertraktad specialist.?

Resultatet visar på ett brett lönespann — och på att många sjukhus och landsting helst inte vill prata om specialistsjuksköterskornas löner. ?Flera tillfrågade sjukhus — bland annat Sahlgrenska i Göteborg — har inte velat lämna något löneerbjudande med hänvisning till att det är svårt att sätta en lön fiktivt eller att de inte diskuterar enskildas löner.?

— De kanske är rädda för att redan anställda operationssjuksköterskor ska kräva högre lön. Men de måste inse att det behövs en generell höjning. Krävs det specialistkompetens för en fungerande verksamhet måste sjukhusen betala, säger Mattias Hallman.

MATTIAS HALLMANS CV

  • 39-årig sjuksköterska med 15 år i yrket. Har fru och tre barn och älskar att tävla i långdistanslöpning.
  • Utbildning: Specialistutbildning inom ambulans- och akutsjukvård, samt operation.
  • Erfarenhet: Fyra år på medicinklinik, tre år på akutmottagning, tre år som operations­sjuksköterska. Arbetar sedan fyra år tillbaka på vårdcentral.
  • Styrkor i jobbet: Bred erfarenhet. Utvecklar gärna verksamheten. Strukturerad, positiv och har lätt för att smälta in i nya sammanhang.
     
  • SÅ GJORDE VI UNDERSÖKNINGEN:
    Vi har valt ut olika typer av arbetsgivare, små och stora, privata och offentliga, och sökt jobb fiktivt åt Mattias. Arbetsgivarna har fått samma förutsättningar, att utifrån Mattias cv komma med löneerbjudanden (se ett utdrag av cv:n på förra uppslaget). Månads­lönerna som anges avser grundlön utan ob, tillägg och andra ersättningar. Lönen från Dedicare bygger på en timlön som vi räknat om till att motsvara en svensk månadslön, utifrån 38,25?timmars veckoarbetstid.

Så mycket är arbetsgivarna beredda att betala:

  • Kalmar länssjukhus:
    28 000-30 000 kr
  • Örnsköldsviks sjukhus:
    29 000-30 500 kr
  • Gällivare sjukhus:
    32 000 kr
  • Karolinska universitetssjukhuset:
    32 000-33 000 kr
  • Linköpings universitetssjukhus:
    33 500 kr
  • Gävle länssjukhus:
    34 000-35 000 kr
  • Teres Plastikkirurgigruppen i Stockholm:
    40 000 kr
  • Dedicare (uthyrning till Norge):
    51 000 kr

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida