Sjuksköterskestudenter i Umeå sluter upp för höjda ingångslöner

Studentupproret mot låga ingångslöner började i Umeå, men har inte varit en lika framgångsrik aktion som för studenterna i Stockholm. I dag träffas blivande sjuksköterskor och Vårdförbundet på ett stormöte i Umeå för att samla trupperna.

De sjuksköterskestudenter i Umeå som tar examen i sommar har haft stora svårigheter att höja ingångslönerna. Den huvudsakliga anledningen är att de inte är lika välorganiserade som studenterna i Stockholm.

En annan anledning är att arbetsmarknaden i Västerbotten är mindre, vilket gör att arbetsgivarna försöker styra in de blivande studenterna på specifika arbetsplatser. De får ansöka om tre ställen de kan tänka sig att jobba på inom landstinget, men blir bara kallade till en intervju, berättar Charlotta Hellström på Vårdförbundet i Västerbotten.

– Om de inte tycker att det känns rätt och ber att få komma på en annan intervju så säger arbetsgivaren nej, och hotar med att arbetslöshet väntar om de inte tackar ja till jobbet.

Tomma hot

Det är tomma hot, eftersom bristen på arbetskraft är omfattande i Västerbotten. Därför har de studenter som läser sista terminen kallat Vårdförbundet och alla sjuksköterskestudenter i Umeå till ett stormöte. Detta för att gemensamt kunna ta strid för höjda ingångslöner. En av initiativtagarna är Sara Selin som själv söker jobb till sommaren.

– Ingångslönen är just nu 21 500. Jag vet bara en person som kommit upp i 22 000. Tanken är att vi i dag ska bli en mer samlad trupp och sätta press på arbetsgivarna. Därför behöver vi Vårdförbundets hjälp.

Stöd från Stockholm

Johan Persson från studentupproret i Stockholm kommer också upp till Umeå för att inspirera oss och berätta om deras arbete.

Sara Selin berättar att drygt 600 personer är kallade till mötet. Hur många som kommer är ännu oklart, men det ser ändå ljust ut inför framtiden.

– Vi är många och vet att landstinget behöver oss. Vi sitter i en bra sits även om de inte vill medge det.

?
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida