Sjuksköterskorna i Västerås kräver 5 000 mer i ingångslön

Över 400 sjuksköterskor på lasarettet i Västerås har skrivit under ett löneuppror där de bland annat kräver 5 000 kronor mer i ingångslön. Höjs inte lönerna rejält så är de beredda att strejka.

Sjuksköterskorna på kirurg- och medicindivisionerna har definitivt tröttnat på sina låga löner och närmast obefintliga löneutveckling. Nu har de gått samman i ett löneuppror och deras krav är specifika:

  • Höjd ingångslön till 23 000 kronor i månaden.
  • Engångsökning av allas grundlön med cirka 5 000.
  • Sänkt arbetstid till 37 timmar per vecka.
  • Procentuell löneökning i två delar: en fast baserad på erfarenhet och förmåga, och en individuell baserad på engagemang och driftighet.

Det som har satt i gång deras ilska är att undersköterskornas löner inte bara har kommit i kapp – utan i vissa fall även överstiger vad lågt betalda sjuksköterskor har. De missunnar inte undersköterskorna deras löneökning – men accepterar inte längre att arbetsgivaren inte värderar deras medicinska kompetens.

Vet inte vad vi gör

– Det är illa att allmänheten inte verkar veta vad det är för skillnad mellan oss och undersköterskor. Men det är ännu värre att arbetsgivaren inte verkar veta det heller, säger Lotta Rödlund Böckert, fackligt förtroendevald sjuksköterska på kirurgdivisionen.

Det är hon upprörd över eftersom arbetet medför ett så stort ansvar för så svårt sjuka patienter. Läkarna kommer till avdelningen två gånger om dagen – dessemellan är det sjuksköterskorna som har det medicinska ansvaret. För det får de en ingångslön på omkring 18 000 kronor i månaden och en genomsnittslön på 20 500 kronor.

Deras missnöje riktar sig också mot Vårdförbundet som de anser gjorde ett misstag genom att satsa på lokal lönebildning. Det slår alldeles för olika, anser de. Och i Västmanland har utfallet var sämst i hela landet. Nu vill de att förbundet tar strid för ordentliga lönehöjningar i ett centralt avtal.

– På sjukhuset finns en pengapott som bestäms uppifrån. Avdelningscheferna har inte mandat att förhandla i lönesamtalen. Vi har aldrig möjlighet att tala om vad vi tycker att vi är värda utan får bara veta vad potten är, säger Ingalill Högberg, sjuksköterska på kirurgdivisionen.

Betalar besparingarna

Mest ledsna är det över den signal som arbetsgivaren ger med att inte höja deras löner. Akademisk utbildning, hög kompetens och stort ansvar till trots tolkar de det som att arbetsgivaren inte tycker att de är värda mer. Och det var ingen tröst när landstingsdirektören sa att de absolut borde ha en högre lön, men att det skulle innebära besparingar och därmed var omöjligt.

Nu undrar de om sjuksköterskorna ska behöva stå för besparningarna genom att inte få betalt för det de gör. Händer inget nu är flera av dem beredda att se sig om efter annat arbete. Fast först vill de strejka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida