Sörmland: ”Bra avtal” Norrbotten: ”För låg nivå”

Sörmland: ”Bra avtal” Norrbotten: ”För låg nivå”
Margot Bergman, Vårdförbundets ordförande i Södermanland. Foto: Jan Thomasson

Vårdförbundet i Södermanland och Norrbotten har båda i år träffat tvåårsavtal med landstingen. Avtalen gäller till 31 mars 2009. I Södermanland är förbundet nöjt med resultatet, i Norrbotten tycker man att nivån är för låg.

10 september 2007

I Södermanland kommer lönerna för Vårdförbundets medlemmar att höjas med i genomsnitt 8,8 procent fram till den 31 mars 2009. Hela höjningen gäller från och med den 1 oktober i år.

– Det har varit långdragna och tuffa förhandlingar, men resultatet tycker vi är bra, säger Margot Bergman, Vårdförbundets ordförande i Södermanland (bilden).

Jämfört med de två tidigare åren – då avtalen låg på drygt två procent varje år – innebär det här avtalet en dubbelt så hög lönehöjning för förbundets medlemmar.

Satsning på specialistutbildade 

I avtalet ingår en extrasatsning på barnsjuksköterskor på barnkliniker, distriktssköterskor, barnmorskor på Mälarsjukhuset/Kullbergska sjukhuset och sjuksköterskor inom rättspsykiatrin på Karsudden.

– Vi har arbetat för att landstinget ska satsa på specialutbildade sjuksköterskor och är därför nöjda över att det nu sker, säger Margot Bergman.

Avtalet är alltså tvåårigt, till och med den 31 mars 2009, men med ett undantag. Vårdförbundets närmare 30 medlemmar inom länets lednings- och verksamhetsstödjande organisation och serviceorganisationen har fått ett ettårigt avtal. Anledningen är att de därmed tidsmässigt ska komma i takt med andra fackförbunds medlemmar.

För litet pengar

Även i Norrbotten finns det nu ett tvåårsavtal till våren 2009. Men där är glädjen inte lika stor.

– Våra medlemmar får i genomsnitt strax under sju procent och det tycker vi är för litet, säger Katarina Johansson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Vårdförbundet sa ändå ja till arbetsgivarnas förslag till tvåårsavtal.

– Vi bedömde att vi trots allt skulle få mer än med ett ettårsavtal och det var bättre än det tvåårsavtal vi hade under 2005-2006. Då fick vi 5,6 procent, säger Katarina Johansson.

Precis som i Södermanland utgår hela höjningen från och med den 1 oktober i år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida