Specialistsjuksköterskor flyr Akademiska sjukhuset i Uppsala

Specialistsjuksköterskor flyr Akademiska sjukhuset i Uppsala
Sex intensivvårdssjuksköterskor har slutat i missnöje med lönen på neurointensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset det senaste halvåret. Arkivbild: Akademiska sjukhuset

Det senaste halvåret har sex specialistsjuksköterskor sagt upp sig från neurointensiven i Uppsala. Fler är på väg och håller nu ögonen öppna efter andra jobb. Orsaken är främst missnöje med löneutvecklingen.

Specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor är eftertraktade.  Inte minst närheten till Stockholm driver upp deras ingångslöner. Det har resulterat i att lönen för nyanställda iva-sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala nu ligger på mellan 25 500 och 26 000 kronor i månaden.  De som har arbetat betydligt längre tjänar bara obetydligt mer. Det har lett till att de mer erfarna specialistsjuksköterskorna ser sig om efter andra jobb.

Belastningen på neurointensiven är därför extra hög just nu, eftersom alla tjänsterna inte är tillsatta. Vi har sökt Vårdförbundet för en kommentar, men den förtroendevalda på arbetsplatsen har haft fullt upp med att sköta akut sjuka patienter.

Medvetna om sitt marknadsvärde

Avdelningschefen Per Bondegård tycker att det är ett problem med att folk som kommer utifrån är så medvetna om sitt marknadsvärde.

– De marknadsmässiga lönerna slår undan benen på systemet med löneutveckling utifrån kunskap, erfarenhet och bidrag och sticker i ögonen på dem som jobbat länge, säger han.

Personalen vill se en tydlig löneutveckling men den årliga lönerevisionen är deras enda möjlighet att få mer betalt.

– Och 2011 var utfallet extremt dåligt. Att korrigera lönen för någon med de pengarna är svårt, säger Per Bondegård.

Förutom närheten till Stockholm, där ingångslönen enligt Per Bondesson ligger en tusenlapp över Akademiskas, har sjukhuset i Uppsala också konkurrens från privatvården i staden. Han konstaterar att landstingen inte hänger med och att det är ett nationellt problem.

”Extremt bra rykte”

– De här sjuksköterskorna har extremt bra rykte. Ofta har de delegerade uppgifter, tar också ofta uppgifter utöver det vanliga och är vana att jobba hårt. Privata Närakuten i Uppsala betalar dem 31-32 000 i ingångslön för mindre kvalificerat arbete samtidigt som de får ett  lugnare tempo.

Än så länge klarar verksamheten personaltappet, men det har blivit allt svårare att fylla luckorna. Blir det värre väntar mer övertid för de sjuksköterskor som är kvar och tillfällig neddragning av antalet vårdplatser på neurointensiven från tolv till tio.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida