Ställer lönekrav till politikerna

Inför höstens val sa samtliga partier i landstinget i Halland att de ville arbeta för en höjning av sjuksköterskornas och barnmorskornas löner. Nu kräver barnmorskorna att vallöftena infrias.

Barnmorskorna har skrivit ett brev om sin låga lönenivå till bland andra landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson (m) och sjukhuschefen Anders Dybjer.

Med en snittlön på 23 100 kronor ligger Halmstads 50 barnmorskor lägst i landet. Samtidigt har just förlossningskliniken på länssjukhuset rykte om sig att vara en av landets bästa att föda på och den får studiebesök från hela Sverige.

– Det finns inga pengar är det svar vi alltid har fått. Ändå är Halland Sveriges rikaste landsting, säger Magdalena Nilsson, barnmorska och Vårdförbundets förtroendevalda på kvinnokliniken. Landstinget väntas gå med 200 miljoner i överskott.

Men landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson (m) säger att han är förvånad över barnmorskornas brev.

– Före valet gick alla partier ut och lovade att rätta till snedsitsar. Barnmorskorna är en av de grupper vi har identifierat och de är en av de grupper vars löner vi ska försöka rätta till i vårens lönerörelse, kommenterar han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida