Stockholm fortsätter leda löneligan

Stockholm fortsätter leda löneligan
Sjuksköterskan Helen Olsson, på medicinklinikens njuravdelning vid Universitetssjukhuset i Örebro, är glad över ett lönelyft som äntligen märktes i plånboken. Foto: Pavel Koubek

908 kronor. Eller 3,3 procent. Så mycket ökade Vårdförbundets landstingsanställda medlemmars löner i snitt under förra året, enligt ny statistik som släpps i dag. Barnmorskor och sjuksköterskor i Örebro fick de högsta löneökningarna. 

14 maj 2013

Sveriges största stad Stockholm fortsätter att leda löneligan med de högsta medellönerna för sjuksköterskor och barnmorskor.

Högst löneläge för biomedicinska analytiker är det i Örebro.

Västmanland har den högsta medellönen för röntgensjuksköterskor.

Det visar lönestatistiken för 2012 som Vårdförbundet publicerar i dag.

– Vissa landsting, exempelvis Örebro och Dalarna har gjort ordentliga satsningar. Politikerna i Örebro sa att de ville satsa på medellönen och det verkar de också ha gjort, säger Vårdförbundets förhandlingschef Kerstin Persson.

Örebro ökar mest

Örebro sticker ut lite extra i statistiken med den högsta höjningen av medellönen för samtliga yrkesgrupper inom Vårdförbundet 2012. I snitt fick en barnmorska i Örebro 1 697 kronor mer i lön, det är den högsta genomsnittliga löneökningen i hela landet förra året. En sjuksköterska i Örebro fick i snitt 1 520 kronor mer i lön, den näst högsta löneökningen i landet.

– Äntligen en löneökning som märktes i plånboken, det var på tiden, säger sjuksköterskan Helen Olsson på medicinklinikens njuravdelning vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Hon är glad över att landstingspolitikerna valde att satsa på Vårdförbundets medlemsgrupper.

– Den här löneökningen var på tiden, men det går för sakta. Vi har långt kvar till den lön vi är värda med det ansvar vi har, säger hennes kollega Anne Bergman.

Når över märket

Den genomsnittliga löneökningen för alla Vårdförbundets landstingsanställda medlemmar, chefer inräknat, hamnar enligt Vårdförbundets uträkningar på 3,3 procent för 2012. En siffra som förhandlingschefen Kerstin Persson är nöjd med.

– Jag kan konstatera att vi klarat att komma över märket. Men det är mer som behövs för att komma till rätta med den värderingsförändring som våra yrkesgrupper behöver, säger hon.

Märket, det vill säga industriavtalet som sätter ribban för avtalsrörelsen, var 2,6 procent för 2012.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida