Tio procents lönelyft i Kronoberg
Tio procents löneökning under de närmaste 1,5 åren, det är vad medlemmarna i Kronoberg i snitt kommer att få enligt det avtal som landstinget och Vårdförbundet i Kronoberg enades kring i går eftermiddag.
Utslaget på samtliga medlemmar i landstinget Kronoberg innebär det en genomsnittligt lönelyft på 2 300 kronor.
För de allra flesta landar det dock på i snitt 2 000 kronor eftersom vissa grupper är prioriterade; barnmorskor, intensivvårds-, operations- och anestesisjuksköterskor får ett lyft på i genomsnitt cirka 2 800 – 2 900 kronor.
Men genomsnittliga siffror säger ingenting om vad varje enskild medlem får, det avgörs i de individuella förhandlingarna. Några kommer att få mer än snittet, andra mindre.
Oklart om funktionsutbildade
? Tyvärr har vi inte hunnit precisera vad vi menar med funktionsutbildade. Hade vi haft den bilden riktigt tydlig för oss innan avtalet skrevs på hade vi kanske kunnat bevisa att vi behöver ännu mer pengar. Det vi hoppas är naturligtvis att arbetsgivaren ska skjuta till mer när kartläggningen av de funktionsutbildade är klar, säger Carina Hermansson, ordförande i Vårdförbundet i Kronoberg.
Från och med den 31 mars i nästa år höjs lägstalönen till 21 100 kronor, vilket berör drygt 250 medlemmar.
? Det positiva är att höjningarna av lägstalönerna inte ingår i det generella påslaget på tio procent. Det gör det lättare att få till en lönespridning, säger Carina Hermansson.
I avtalet finns också inskrivet att parterna lokalt ska arbeta vidare med att hitta bättre lösningar för alla de medlemmar som arbetar på rotationstjänster. Det nattindex som arbetsgivaren hittills har erbjudit har Vårdförbundet länge stridit för att höja. Fram till nu har landstinget inte velat diskutera frågan lokalt.
Tvåårsavtalet gäller från den 1 november i år till 31 mars 2010.
Flera kommuner klara
I samtliga kommuner skrivs ettårsavtal med retroaktiv lön från 1 juni i år. Av de kommuner som hittills är klara blir de genomsnittliga löneökningarna för Vårdförbundets medlemmar:
- Lessebo 4,0 procent
- Tingsryd 4,2 procent
- Uppvidinge 5,21 procent
- Älmhult 4,02 procent
Återstår gör Alvesta, Ljungby, Markaryd och Växjö.