Tolv timmar för mycket – varje vecka

Sjuksköterskor i ambulanser i Arvika har arbetat 48 timmar i veckan i stället för 36. Nu kräver Vårdförbundet miljonskadestånd.

Konflikten berör ett 20-tal sjuksköterskor och medlemmar i Vårdförbundet. I samband med ett annat ärende upptäckte Vårdförbundets förtroendevalda att sjuksköterskorna gick på samma avtal som räddningstjänsten. Ett avtal som Vårdförbundet inte har undertecknat och som innebär att de under upp till tio års tid har arbetat 48 timmar i veckan i stället för de 36 timmar som är tillåtna för sjuksköterskor.

– Fast de är sjuksköterskor har deras  arbetstid reglerats genom ett avtal som Arvika kommun har tecknat med Kommunal, säger Vårdförbundets vice ordförande i Värmland, Ann-Britt Jonsson.

Vårdförbundet anser att avtalet är ogiltigt och kräver både kompensation för utebliven lön och skadestånd. Enligt de beräkningar som har gjorts rör det sig sammanlagt om flera miljoner kronor.

Arvika kommun bestrider kraven. Kommunen anser att den inte har gjort något fel.

Den lokala förhandlingen slutade i oenighet och nu kommer ärendet att avgöras i en central förhandling mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen skl, Sveriges kommuner och landsting.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida