Trelleborgs skolsköterskor fick större lönepåslag än väntat

? Jag är förvånad att det blev så mycket. Nu börjar vi komma upp i samma nivå som de andra sjuksköterskorna i kommunen.

22 december 2008

Det säger Kerstin Johansson, fackligt förtroendevald för skolsköterskorna i Trelleborg, sedan skolsköterskorna lyckades få ett lokalt påslag på 6,25 procent i årets löneförhandlingar.

När Vårdfacket träffade skolsköterskorna i Trelleborg i höstas (2008;12:26-28) var de pessimistiska inför årets löneförhandlingar. Visserligen hade de blivit lovade lite mer än andra sjuksköterskor i kommunen eftersom de hamnat på efterkälken. Men mycket mer än någon halv procent utöver de fyra procent som är minimigränsen enligt det centrala avtalet hade de inte räknat med.

Det är så det har sett ut de senaste åren, de har fått höra att de är en prioriterad grupp, men i realiteten har det inte blivit så mycket i lönekuvertet.

Får 2,25 procentenheter mer

Nu står det klart att de faktiskt har lyckats få 2,25 procentenheter mer än Vårdförbundets övriga medlemmar i kommunen, som fick cirka 4,1 procent.

? 6,25 procent är inte dåligt. Kanske tog de oss på lite mer allvar i och med att avdelningen i Skåne förhandlade åt oss den här gången. Tidigare år har vi som har varit förtroendevalda lokalt förhandlat åt oss själva.

? Sedan kan man ju alltid få mer. Vi vill ligga över ett genomsnitt på 28 000 kronor i månaden, mot de cirka 27 000 vi har i och med det nya avtalet, säger Kerstin Johansson.

Stefan Bergman vid Vårdförbundet i Skåne var den som skötte överläggningarna med kommunens företrädare.

? Kommunen har den här gången gjort vad de lovat. Flertalet av våra medlemmar hamnar faktiskt över den önskvärda medianen på 26 900 kronor per månad i och med årets avtal.

Stefan Bergman är också nöjd med att en sjuksköterska som inte är chef har kommit upp i en lön på närmare 31 000 kronor.

? Därmed har vi sprängt 30 000-kronorsvallen i Trelleborg, vilket var ett av målen, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida