Tusen medlemmar i Skåne demonstrerade för högre lön

»Vad vill vi ha?« »Högre lön!« »När?« »Nu, nu, nu!« Lördagen den 15 mars skallade ropen från ett tusental av Vårdförbundets medlemmar när de runt om i Skåne demonstrerade för bättre lönevillkor.

Demonstrationer utfördes i Helsingborg, Malmö, Kristianstad och Hässleholm. På andra håll samlades tusentals namnunderskrifter in från allmänheten via torgmöten.

? Jag fick gåshud, när jag märkte vilket stöd vi har, säger Mats Runsten, vice ordförande i Vårdförbundet Skånes avdelningsstyrelse.

Han demonstrerade tillsammans med cirka 400 kolleger i Helsingborg, där personal som var i tjänst peppade demonstranterna från sjukhusets balkonger. På stora banderoller hade de skrivit: »Vi jobbar, men vi stöttar!«

En del medlemmar har i protest lämnat Vårdförbundet, som de inte tycker gör tillräckligt för att få upp lönerna.

– De har fel. Det är ju tillsammans som vi blir starka, sa Jenny Friberg som var en av de cirka 350 personer som med plakat och flaggor i händerna gick med i demonstrationståget i Malmö.

Hon har arbetat som sjuksköterska på universitetssjukhuset i Malmö i tre år. Hennes lön är 20 500 kronor i månaden. När hon berättar det skrattar hon.

? Innan jag blev sjuksköterska arbetade jag i tio år som undersköterska. Hade jag fortsatt som det hade jag tjänat 22 000 kronor i dag. Som många andra av mina kolleger skulle jag vilja ha ett lönepåslag på 5 000 kronor. Det tycker jag är realistiskt.

I Malmö avslutades demonstrationen på Stortorget, där Susi Nilsson i Skåneavdelningens styrelse räknade upp medellönen för de olika medlemsgrupperna i Skåne: 22 500 kronor. Hon förklarade att kravet är minst 25 000 kronor i ingångslön, en 50 procentig löneutveckling under yrkeslivet och att lönespridningen bland medlemmarna borde vara 100 procent.

Med en 50-procentig löneutveckling skulle den som jobbat länge komma upp i 37 000 kronor och med en 100-procentig lönespridning skulle vissa kunna tjäna 50 000 kronor i månaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida