Tusen medlemmar i Skåne demonstrerade för högre lön

”Vad vill vi ha?” ”Högre lön!” ”När?” ”Nu, nu, nu! Ropen skallade när Vårdförbundets medlemmar runt om i Skåne gjorde sina röster hörda för bättre lönevillkor.

 I Helsingborg, Malmö, Kristianstad och Hässleholm demonstrerade sammanlagt ett tusental medlemmar.

På andra håll i Skåne samlades tusentals namnunderskrifter in från allmänheten.

? Våra förtryckta papper för namnunderskrifter räckte inte till. Folk fick skriva sina namn på baksidan av flygbladen som vi delade ut, säger Annika Strömhäll, förtroendevald i Ystad, där minst ett tusental personer skrev på under de få timmar som torgmötet varade.

Stort stöd från allmänheten

På Stortorget i Lund samlade förbundets medlemmar in stöd från mer än 2 000 personer och i lilla Bromölla samlades mer än 600 namnunderskrifter in på bara ett par timmar.

? Jag fick gåshud, när jag märkte vilket stöd vi har, säger Mats Runsten, vice ordförande i Vårdförbundet Skånes avdelningsstyrelse.

Själv demonstrerade han tillsammans med cirka 400 andra i Helsingborg, där personal som var i tjänst peppade demonstranterna från sjukhusets balkonger. På stora banderoller hade de skrivit: ”Vi jobbar, men vi stöttar!”

En del medlemmar har i protest lämnat Vårdförbundet, som de inte tycker gör tillräckligt för att få upp medlemmarnas löner.

? De har fel. Det är ju tillsammans som vi blir starka, sa Jenny Friberg som var en av de cirka 350 personer som med plakat och flaggor i händerna gick med i demonstrationståget i Malmö.

Skrattretande lön

Hon har arbetat som sjuksköterska på universitetssjukhuset i Malmö i tre år. Hennes lön är 20 500 kronor i månaden. När hon berättar det skrattar hon.

? Innan jag blev sjuksköterska arbetade jag i tio år som undersköterska. Hade jag fortsatt som det hade jag tjänat 22 000 kronor i dag. Som många andra av mina kolleger skulle jag vilja ha ett lönepåslag på 5 000 kronor. Det tycker jag är realistiskt.

I Malmö avslutades demonstrationen på Stortorget där Susi Nilsson i Skåneavdelningens styrelse räknade upp medellönen för de olika medlemsgrupperna i Skåne: 22 500 kronor i månaden. Hon förklarade att kravet är minst 25 000 kronor i ingångslön, en 50 procentig löneutveckling under yrkeslivet och att lönespridningen bland medlemmarna borde vara 100 procent.

Slutlön 37 000

Med en 50-procentig löneutveckling skulle den som jobbat länge komma upp i 37 000 kronor och med en 100-procentig lönespridning skulle vissa kunna tjäna 50 000 kronor i månaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida