Uppsala riskerar minimal löneökning

Vårdförbundet och Landstinget i Uppsala län lyckades inte komma överens. Nu riskerar medlemmarna att bara få det centrala avtalets miniminivå.

I går strandade förhandlingarna mellan Vårdförbundets avdelning i Uppsala och arbetsgivaren landstinget. Vårdförbundet sade nej till arbetsgivarens slutbud som skulle ha gett en genomsnittlig löneökning på nio procent de närmsta två åren. Två tunga orsaker var att de nya lönerna skulle börja gälla först i februari 2009 och att justeringen av lägstalönen på 21 100 kronor också skulle räknas in.

Detta kunde Vårdförbundet inte acceptera. Förbundet ville ha ett tvåårsavtal som gav minst 10,5 procent. Dessutom ville man att de drygt 500 medlemmar som tjänar mindre än 21 100 kronor skulle hanteras separat, utanför procentsatsen, och att de skulle få sina nya löner redan i höst.

– Med arbetsgivarens bud skulle våra medlemmar halka efter ytterligare i löneligan, säger Agneta Wiberg, förbundsordförande i Uppsala.

Förhoppning att lokala förhandlingar ska ge mer

Men enligt arbetsgivaren har Vårdförbundet förlorat på att säga nej till deras slutbud. Landstingets egna beräkningar visar att budet var värt 252 miljoner kronor, 12 miljoner kronor mer än vad det centrala avtalets miniminivå ger.
– Det är vad vår ekonomi mäktar mer. Men Vårdförbundet tackade nej och då går vi tillbaka till det centrala avtalet, säger personaldirektör Lotta Halling.

På frågan om det centrala avtalets procentsatser för de närmaste tre åren kommer att betraktas som ett tak, ger Lotta Halling inget klart besked.
– Det är ju fortfarande så att processen ska fortsätta ute på arbetsplatserna, men nu med det centrala avtalet som utgångspunkt, säger hon. 

Agneta Wiberg tillbakavisar arbetsgivarens beräkningar och säger att det beror helt på hur man räknar.
– Dessutom hade vi inte medlemmarnas mandat att acceptera ett avtal som är sämre än vad många andra landsting har.

Hon sätter sitt hopp till att de förhandlingar som nu tar vid ute på arbetsplatserna ska skruva upp löneläget ytterligare.
– Det som står i det centrala avtalet är inget tak. Vi vill få mer än så, säger Agneta Wiberg.
Är det troligt?
– Vi måste ju i alla fall tro det, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida