Uppvärdering – vår kunskap ska löna sig

Uppvärdering – vår kunskap ska löna sig
Marie Morell, ordförande i landstingsstyrelsen, och Karl Gustav Mörner (båda m) får information av Gunnel Möller, Ing-Marie Petersson och Barbro Karlsson från Vårdförbundet. Foto: Staffan Gustavsson

Det budskapet mötte politikerna när de i morse samlades till landstingsmöte. Avsändare: Vårdförbundet i Östergötland.

12 mars 2008

Med demonstrationsskylt och flygblad med gedigna beskrivningar av sjuksköterskornas, de biomedicinska analytikernas, barnmorskornas och röntgensjuksköterskornas löner och bidrag till vården tog medlemmar i Vårdförbundet emot landstingspolitikerna utanför sammanträdeslokalen. De fick också ta del av Vårdförbundets lönekrav.

– Vi fick också möjlighet att prata med dem, berättar Gunnel Möller från avdelningsstyrelsen, som var med utanför landstingshuset.

Inga konkreta besked

Men även om många av politikerna uttryckte sympati för kraven gick det inte att få några konkreta besked ur dem.

– Alla skyller på någon annan – politikerna på tjänstemännen, tjänstemännen på dem i verksamheten, de i verksamheten på politikerna. Och de hänvisar i nästa varv till de centrala förhandlingarna.

Ansvar för signaler till SKL

Men Gunnel Möller tycker att politikerna faktiskt har ett ansvar att sända signaler till sina centrala förhandlare i SKL.

– Politikerna är medansvariga för vad SKL till slut går med på i det centrala avtalet! Om det blir ett för dåligt avtal kan de inte ge den vård de har lovat.

”Peka med en ny hand”

Gunnel Möller anser också på att politikerna lokalt har ett ansvar för den lokala lönebildningen.

– De ska visa vägen. Och gör inte tjänstemännen som de vill får de väl peka med en ny hand. Men tyvärr verkar det som om de prioriterar sänkt skatt framför tillräckliga resurser till vården.

Många studenter anslöt till manifestationen, något som gläder Gunnel Möller:

– Det visar en större samhörighet mellan studenterna och oss. Det är verkligen roligt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida