Vägrar gå extra turer som protest mot låga löner

Sjuksköterskornas löneprotester fortsätter. På kardiologen vid universitetssjukhuset i Linköping vägrar sjuksköterskorna att gå extra turer och att ta på sig extra arbetsuppgifter.

Ett sextiotal sjuksköterskor på kardiologen har skrivit till landstingsledningen och protesterat mot de låga lönerna. Men svaret de får är att de ska vända sig till sina centrumchefer.

– Ingen tar ansvar för våra löner. Centrumcheferna säger ”vi kan ingenting göra” och hänvisar till landstingsledningen, säger Evelin Bertilsson-Fröjd, förtroendevald sjuksköterska på kardiologen.

Nu har sjuksköterskorna på kardiologen tröttnat och protesterar genom att vägra både extra turer och extra arbetsuppgifter.

– Vi säger nej till att arbeta som sekreterare och går inte på undersköterskerader. Exempelvis vägrar vi att städa i sköljen. Så det är lite spänd stämning här, säger Evelin Bertilsson-Fröjd.

Inga reaktioner

Från arbetsgivaren får de knappast några reaktioner alls. De hänvisar bara till de centrala förhandlingarna och väntar på att medlare ska utses.

En del av sjuksköterskornas ilska riktar sig även mot Vårdförbundet. Evelin Bertilsson-Fröjd befarar att många kommer att lämna förbundet om de inte får ordentligt höjda löner.

– Missnöjet kulminerade när sjuksköterskor som har arbetat ett år tjänar 18 000 kronor per månad och undersköterskor tjänar 22 000, säger hon.

”Överdriven kritik”

Ordföranden för Vårdförbundets avdelning i Östergötland, Kristina Nyström, tycker att ilskan mot förbundet har överdrivits i pressen.

– Vi agerar allesammans på olika arenor och medlemmarna – det är facket.

I Östergötland har de förtroendevalda protesterat mot medlemmarnas låga löner i insändare i lokalpressen. Förra året fick de i genomsnitt 4,1 procent i löneökning.

Var tionde får under 20 000 kronor

Vad som är ännu värre, enligt Kristina Nyström, är att över 10 procent av medlemmarna i Östergötland tjänar under 20 000 kronor per månad. Riksgenomsnittet är 6,2 procent.

– Dessutom har våra distriktssköterskor lägst lön bland landets alla landsting. Deras medellön är 23 000 kronor per månad. Det är nästan 3 000 kronor mindre än vad de tjänar i Stockholm, säger hon.

Lördagen den 15 mars arrangerar Vårdförbundet i Östergötland en demonstration mot de låga lönerna. Klockan 11.00 träffas de på Borggården i Linköping och därifrån marscherar man till Gyllentorget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida