Vägval för bättre villkor

Ibland kan det vara svårt att se sambanden mellan det vi gör i Vårdförbundet och kampen för högre lön. Men jag kan lova dig att allt vi gör syftar till att förbättra villkoren för dig som är medlem.

Vårdförbundet har gjort ett antal medvetna vägval när det gäller arbetet för bättre villkor. Grundläggande är vårt val att fullt ut tro på samverkan – inte konflikt – som form för att bäst utveckla vården och lönen. Vårdförbundet ser dialogen mellan fack och arbetsgivare och mellan ledning och medarbetare som avgörande för att få till stånd hållbara förändringar och inte bara punktinsatser.

Ett annat viktigt vägval är att inte se lön som en fråga för sig. Yrkesfrågor och villkorsfrågor är intimt sammanlänkade. Och det vi väljer att göra, eller inte göra, för yrkesutvecklingen inom våra professioner får tydliga konsekvenser för villkoren, bland annat lönen.

Ett tredje vägval är att betona det individuella när det gäller yrkesutövarens kunskap, självständighet och ansvar. Eftersom din kunskap är individuell är det viktigt att även din lön är individuell. Du ska vara sedd och bedömas som individ och det ska finnas ett samband mellan din kunskap och din lön.

Betoningen av det individuella betyder dock inte att värdet av ett medlemskap i Vårdförbundet har minskat. Tvärtom. Det yrkeskollektiv som Vårdförbundet är ger goda möjligheter att med trovärdighet förändra attityder och strukturer som påverkar villkoren för varje enskild medlem.

I den hårda konkurrensen om medieutrymme har Vårdförbundets lönerörelse en för lokal tyngdpunkt för att få den plats vi skulle önska i media. Men att vi inte syns lika mycket som andra förbund innebär inte att vi inte är aktiva. Vårdförbundet gör skillnad genom att finnas med i många olika sammanhang där vårdens framtid och din lön avgörs.

En fråga där vi på många olika sätt har påverkat är den om medicinska aborter. Vi har bidragit till att barnmorskors rätt att utföra medicinska aborter nu diskuteras i riksdagen. Och socialministern som tidigare helt har avvisat förslaget säger nu att »det tål att tänkas på«. En lagändring känns inte allt för långt borta.

De förslag till förändringar av regelverket kring avvikelserapportering som socialdepartementet nyligen presenterade är ännu ett område där vi ser att våra försök till påverkan har nått framgång.

Och vi håller oss ständigt framme i debatten om kvinnolöner. I skrivande stund sammanställs resultatet av en undersökning som genomförts bland medlemmar och allmänhet om synen på löner och utbildning inom vården. Förhoppningsvis kan slutsatserna leda till flera inlägg i lönediskussionen och på sikt bidra till att du får mer i ditt lönekuvert.

Vill du ha hennes månadsbrev till din e-postlåda, skicka ett meddelande till ordforande@vardforbundet.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida