»Våra löner är under all kritik«

Sjuksköterskorna på avdelning 33 på Centralsjukhuset i Karlstad protesterar nu mot sina låga löner.

2 februari 2007

Sjuksköterskorna har skrivit brev till landstingsledningen för att protestera mot sina löner. Avdelningens drygt 20 sjuksköterskor har bland de lägsta lönerna på sjukhuset, skriver de. Det finns också undersköterskor som har gått förbi dem i löneligan.

– Den sjuksköterska på avdelningen som tjänar minst har 18 100 kronor och den som tjänar 18 700 tillhör de bättre betalda, säger Anna Lomarker, en av Vårdförbundets förtroendevalda på avdelning 33.

Missnöjet med lönerna är gammalt, men det tog fart på allvar i somras när sjuksköterskorna fick lönehöjningen för 2006.

– Vi fick mellan 100 och 250 kronor. Det var andra året i rad som vi fick en mycket liten lönehöjning, berättar Anna Lomarker.

Eva Strandh, Vårdförbundets ordförande i Värmland, säger att landstinget inte värdesätter sjuksköterskorna.

– De senaste åren har Vårdförbundet fått som mest 2,3 procent i de lokala förhandlingarna, medan Kommunal fått 3,5 procent. Vi har försökt få arbetsgivaren att förstå att det inte håller i längden, men utan resultat.

Gunnar Blomqvist är personalchef i landstinget. Han vill inte kommentera löneläget på avdelning 33, men säger att en löneöversyn för 2007 är på gång.

– Önskeläget är en större löneskillnad mellan undersköterskor och sjuksköterskor. Men dit har vi inte nått ännu, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida