”Våra medlemmar måste få mer i sina lönekuvert”

Förbundsstyrelsen har just avslutat den första dagens diskussion om hur Vårdförbundet ska agera. I morgon träffas de igen. ”Vi måste få ha den här processen innan vi säger något mer om hur vi ska gå vidare”, säger ordförande Anna-Karin Eklund.

2 april 2008

I morgon vet Vårdförbundets ordförande mer om nästa steg i lönekampen. Den här veckan sammanträder förbundsstyrelsen två dagar – nästa vecka är det förbundsråd.

– Vi måste låta den här processen få ta tid innan vi går ut och säger hur vi ska göra, säger Anna-Karin Eklund.

För henne är den hetaste frågan just nu att försöka få ett kraftfullt avtal med så höga löneökningar som möjligt.

Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation, tycker att Vårdförbundet har varit dåliga på att få medlemmarna att inse att de har haft en god löneutveckling. Hur kommenterar du det?

– Vi har varit tydliga med vad vi har fått ut 2007, väl medvetna om att det utifrån förutsättningarna blev ett bättre utfall än befarat. Många lokala arbetsgivare sa två procent och inte mer, men tack vare ett starkt tryck på dem lyckades vi få mer på flera håll. Statistiken till trots – det medlemmarna får i sina lönekuvert talar sitt tydliga språk och det måste bli mer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida