Vårdförbundet kräver större löneökningar i årets förhandlingar

Större löneökningar än de senaste åren är huvudkravet i det avtalsyrkande som Vårdförbundet i dag har överlämnat till arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Det kan inte fortsätta så här!

Vårdförbundet är mycket missnöjt med de senaste årens löneförhandlingar.

? Förbundets medlemmar är mycket missnöjda med sina löneökningar, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.

Men det handlar inte bara om själva löneökningarna, utan också om löneprocessen. På många håll i landet är kopplingen mellan lönen och den enskildes bidrag till verksamhetens utveckling dålig eller saknas helt, en koppling som betonas som viktig i det centrala vtalet mellan Vårdförbundet och SKL. I praktiken innebär det att många medlemmar inte får den lön de bör ha utifrån det arbete de utför och att arbetsgivare inte följer det som sägs i avtalet.

Utvärdering kan leda till annan typ av avtal

Nu kräver Vårdförbundet alltså bättring. I yrkandet finns en markering om att Vårdförbundet ska värdera om det nuvarande avtalet gynnar medlemmarna och verksamheten. Något som kan leda till ett annat avtal än det löneavtal som finns idag utan tidsbegränsning, men med möjlighet att säga upp det varje höst.

? Om vi ska ha kvar ett sådant avtal måste arbetsgivaren också i löneförhandlingarna visa att han värderar ett långt avtal med arbetsfred, säger Margareta Öhberg.

Hälsosammare arbetstid

I det yrkande som lämnades över i dag finns ett antal andra yrkanden. Ett gäller arbetstiden. Vårdförbundet anser att många arbetsgivare enbart valt en teknisk lösning i stället för att utgå från verksamhetens behov och de anställdas kunskaper.

? Rotationstjänst kanske är en bra teknisk lösning, men all forskning visar att det är inte bra för de anställdas hälsa. Vi vill att både de som arbetar så och de som arbetar natt ska få mer tid för återhämtning och vila, säger Margareta Öhberg.

Högre ersättningar

Ett annat avtalskrav gäller de särskilda ersättningarna, framför allt ob, jour och beredskap. De ersättningarna har inte höjts lika mycket som lönerna under de senaste tio åren. Det finns heller ingen koppling till den enskildes lönehöjning.

? Vi vill ha en förbättring, till exempel att ersättningarna bakas in i den ordinarie lönen och då höjs med lika mycket som själva lönehöjningen, säger Margareta Öhberg.

Ytterligare ett krav bör nämnas. Vårdförbundet vill ha förbättringar av ersättningarna vid föräldraledighet och vid vård av sjukt barn.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida