Vårdförbundet kritiserar system med tillfällig bonus

Tillfällig bonuslön har blivit vanligare inom vården. Det berättade TV 4-Nyheterna om i går. Mellan 500 till 5 000 kronor kan personalen på vårdcentraler i Skåne få om de uppvisar tillräckligt goda resultat. Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, är kritisk till systemet.

Hälsovalet i Region Skåne har lett till att arbetsgivaren har infört bonuslön. För att uppmuntra personalen på vårdcentralerna att vara så effektiva som möjligt lockar regionen med tillfälliga lönepålägg.

Till TV4-Nyheterna säger primärvårdschefen i Region Skåne, Benny Ståhlberg, att 30 till 40 vårdcentraler kan komma ifråga för bonus. Uppvisar de goda resultat får personalen 500 till 5 000 kronor i tillfälliga lönepåslag.

Föredrar löneökningar

En undersökning som Nyheterna har gjort visar att den här typen av incitamentsprogram blir allt vanligare inom vården. Längst har man kommit i Stockholm, Västra Götaland och Region Skåne. Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, är kritisk.

– Om det finns pengar för att belöna effektivitet ska det komma personalen till gagn i form av löneökningar – inte i form av tillfälliga bonusar, sa hon i nyhetsprogrammet.

Socialstyrelsens generaldirektör, Lars-Erik Holm, var lika kritisk – fast ur ett annat perspektiv – när han uttalade sig i frågan för något år sedan.

– Man ska inte frestas att ta extra många patienter på det här sättet. Det kan leda till att patientsäkerheten hotas, sa han till TT.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida