Valet 2018

Vårdförbundets krav inför valet: ”Fixa de ojämställda lönerna”

Vårdförbundets krav inför valet: ”Fixa de ojämställda lönerna”
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto:Ulf Huett

Vårdförbundet går ut hårt och kräver ett nationellt lönelyft för specialister och barnmorskor i sitt valmanifest inför riksdagsvalet i september.

Nationella lönesatsningar som höjer månadslönen för alla barnmorskor och specialistsjuksköterskor med 10 000 kronor på fem år: Det är ett av kraven på reformer som Vårdförbundet riktar till politikerna inför hösten val.

När det gäller avancerade specialistsjuksköterskor är kravet 15 000 kronor mer i månaden – och det på en gång – enligt ett av flera konkreta förslag i valmanifestet som släpps i dag. Lönelyftet ska vara statligt finansierat och ge löneökningar utöver de årliga lönehöjningarna.

Inga orimliga krav

Det här är helt rimliga siffror och krav som måste hörsammas av politikerna för att bemanningskrisen i vården ska kunna lösas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Det handlar inte om att politikerna ska sätta lönerna. Men våra löner kommer främst från skattemedel. Då måste det finnas en politisk vilja, och pengar i välfärdssystemet, för att vi ska lyckas lösa kompetensbristen och komma tillrätta med de ojämställda lönerna, säger hon.

Läs också: Svenska folket vill se lönelyft för sjuksköterskor

Lönefrågan är glödhet, inte minst eftersom det nästa år är den första riktiga avtalsrörelsen för Vårdförbundet på flera år. Då blir livslön och lönespridning högt prioriterade frågor. Här vill Vårdförbundet se en ökad livslön med 30 procent och att de mest erfarna tjänar dubbel så mycket som nya i yrket, säger Sineva Ribeiro.

Öppna politikeröron

Hon ringer upp från mobilen efter att ha avslutat en lunch med Centerns partiledare Annie Lööf. En av många som just nu vill prata med Vårdförbundet. Inför höstens riksdagsval har vården seglat upp som den viktigaste frågan för många väljare. Vårdutspelen duggar tätt och de politiska partierna kämpar om titeln ”bästa vårdparti”.

– Att vården är på agendan är jättebra för oss som organisation. Vi har tagit på oss ansvaret för att beskriva hur verkligheten ser ut. Som att det inte handlar om sängbrist och vårdplatsbrist utan om att det saknas personal som kan ta hand om patienterna, säger Sineva Ribeiro.

Varför lyfts specialisterna fram i valmanifestet? Varför finns inget krav på generella lönelyft för alla sjuksköterskor?

– Vi ser att bristen är så stor och att många sjuksköterskor väljer att inte specialistutbilda sig eftersom det inte lönar sig. Vi måste öka lönespannet, det tjänar alla på, och då behöver specialisterna komma upp i lön, säger Sineva Ribeiro.

Specialistutbildning för alla

Lön är inte den enda frågan i Vårdförbundets valmanifest. Ett annat krav som får stort utrymme är reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor, som Vårdförbundet vill att politikerna tar ansvar för och lagstadgar.

I valmanifestet kräver Vårdförbundet också:

  • En barnmorska per födande kvinna i aktiv förlossning.
  • Att antalet sjuksköterskor i Sverige ökar med 45 000 till år 2030.
  • Ökad takt när det gäller vårdens digitalisering.
  • Mer pengar till forskning och utveckling av personcentrerad nära vård.
  • Ett ökat antal utbildningsplatser så att fler kan läsa till sjuksköterska och specialistsjuksköterska.
  • Att det enligt lag ska bli arbetsgivarnas ansvar att specialistutbilda sjuksköterskor via utbildningsanställningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida