Valet 2018

Svenska folket vill se lönelyft för sjuksköterskor

Svenska folket vill se lönelyft för sjuksköterskor
En majoritet av väljarna gör tummen upp för högre sjuksköterskelöner. Arkivbild: Mostphotos

Tre av fyra väljare vill att sjuksköterskor ska få klart högre löner för att sjuksköterskebristen ska få en lösning. En majoritet kan tänka sig att betala högre skatt för att bekosta lönelyftet.

I september är det val till riksdagen och vården har seglat upp som den viktigaste frågan för många väljare. Men vilken vårdfråga engagerar mest?

Toppar listan

Enligt en undersökning som företaget Novus gjort på uppdrag av Vårdförbundet är snabbare behandling vid allvarliga sjukdomar allra viktigast för väljarna. Bättre löner för sjuksköterskor kommer också högt upp på listan av viktiga vårdfrågor, som ser ut såhär i toppen:

  1. Snabbare behandling vid allvarliga sjukdomar (58%)
  2. Kortare vårdköer (50%)
  3. Högre löner till sjuksköterskor (42%). Mindre administration för sjuksköterskor och läkare (42%)
  4. Fler vårdplatser (40%)
  5. Mer resurser till närakuter (37%)

Öronmärkta pengar

I undersökningen finns även en fråga där de tillfrågade får svara på om de tycker att det behövs ett lönelyft utöver de årliga löneökningarna för att lösa bristen på sjuksköterskor och barnmorskor. Här svara tre av fyra ja (76 procent). 53 procent svarar också att de kan tänka sig att betala mer i skatt om pengarna öronmärks till att vårdpersonal ska få högre lön.

Läs också: Vårdförbundets krav inför valet: ”Fixa de ojämställda lönerna”

Resultatet bygger på drygt 1 000 intervjuer som gjordes i början av mars med ett slumpmässigt urval ur befolkningen, 18 år eller äldre. Resultatet har sedan viktats utifrån kön, ålder och politiska preferenser i riksdagsvalet 2014.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida