Varje krona är betydelsefull

”Det finns inga pengar” är ord som Birgitta Lindh, enhetschef i Kungsörs kommun, aldrig skulle ta i sin mun.?

30 november 2011

Efter att ha tagit pulsen på årets löneförhandlingar konstaterar Vårdförbundet att chefer behöver stöd för att ta större ansvar för lönesättningen. Många känner sig maktlösa. Men det finns möjlighet att påverka, anser Birgitta Lindh, chef för bland annat 14 sjuksköterskor i Kungsörs kommun.

Hon får precis som många andra en summa som ofta utgår mer från kommunens ekonomi än från medarbetarnas prestationer. Vid i alla fall två tillfällen har hon förberett statistik och argument, gått till kommunledningen, bett om mer pengar och fått det.

— Det är jag som chef som måste göra mina medarbetare synliga.

Det är i kommunerna som löneprocessen utvecklats mest med det nya avtalet, visar Vårdförbundets första utvärdering. Detta är en ny trend som tyder på att fler kommuner fattat vad de ska göra och skärpt sig, enligt förhandlingschefen Kerstin Persson.

Birgitta Lindhs verksamhet är exempel på en arbetsplats där lönesättningen fungerar enligt avtalet. I sjuksköterskegruppen finns en lönespridning på mellan 23 000 och 29 000 kronor. Stor vikt läggs vid medarbetar- och löne­samtal. Alla vet varför de tjänar som de gör och hur de kan utvecklas för att få högre lön.

— Jag säger aldrig ’det finns inga pengar’, även om alla vet att det ligger en sanning i det. Det är små pengar vi pratar om, men jag försöker göra varenda krona betydelsefull.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida