Värmland. Landstinget backar om orimligt löneavdrag

När sjuksköterskan Anna Burman var hemma två dagar för vård av sjukt barn drog landstinget i Värmland 8 000 kronor från hennes deltidslön.

Efter två års strid har landstinget nu gått med på att betala tillbaka en del.

Ju mindre de anställda arbetar desto större blir löneavdraget vid vård av sjukt barn. Det är en märklig konsekvens av det beräkningssystem som Annas arbetsplats använder sig av.?

Det var i februari för två år sedan som sjuksköterskan Anna Burman var hemma två dagar för vård av sjukt barn. Hon arbetade då 25 procent, men hade mitt i en schemalagd period gått upp till 75 procents arbetstid.?

— Om jag har räknat rätt motsvarar 75 procents arbete en daglön på 1 200 kronor. Försäkringskassan gav mig 900 kronor om dagen före skatt, men arbetsgivaren drog av 3 970 kronor per dag, berättar Anna Burman.??

I två års tid har Anna med hjälp av Vårdförbundet försökt få arbetsgivaren att ändra sig, men trots att hon fick medhåll om att avdraget var orimligt vägrade landstinget att rucka på sina principer.?

Personalchefen Gunnar Blomquist menade att det inte går att gå in och ändra i enskilda ärenden för då sänker man hela systemet. Men sedan Annas fall uppmärksammats på Vård­fokus.se, vände landstinget.?

— Vi har förstås intresse av att det finns en rimlighet i modellerna och hur de följs. Vi ska titta på om vi behöver göra någon justering utifrån det, säger Gunnar Blomquist nu.??

Han vill inte säga något om hur lång tid det kommer att ta innan Anna Burman får se några pengar, och hon törs inte tro att det blir något innan hon har sett resultat. ?

— Jag har varit med förr, säger Anna Burman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida