Västra Götaland slopar karensdag vid vinterkräksjuka

Nu slipper även personalen på vårdavdelningar i Västra Götalandsregionen karensdag om de smittas av magsjuka på arbetet.

De nya reglerna gäller vid smitta med vinterkräksjuka, calicivirus, som drabbar sjukhusen i perioder. Eftersom det är ett mycket smittsamt magsjukevirus insjuknar ofta många i personalen, vilket har inneburit stora ekonomiska avbräck för enskilda individer eftersom de på grund av karensreglerna inte fått någon ersättning alls under första sjukdagen.

– Senast i november förlorade tre sjuksköterskor flera tusen kronor då de insjuknade en helg, säger Sineva Ribeiro, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland.
Hon är glad över ändringen, men inte riktigt nöjd. De nya reglerna gäller än så länge bara på avdelningar med inneliggande patienter där hygienavdelningen har beslutat om intagningsstopp, men inte på exempelvis vårdcentraler, akuten eller andra mottagningar.

Reglerna för karens- och sjukavdrag skiljer mellan olika landsting. Enligt en kartläggning som Aktuellt på Sveriges television gjorde i oktober slipper de anställda i Gävleborg, Värmland, Uppsala, Örebro, Östergötland och i delar av Stockholm alltid karensdag om de smittas av vinterkräksjukan på jobbet. I övriga landsting hävdas att sjuklönelagen ska gälla precis som vid all annan sjukdom.
? I lagstiftningen finns definierat vad som är arbetsskada och vilka smittor som är farliga. Dit hör inte vinterkräksjukan, säger Jan Svensson, handläggare på arbetsgivarpolitiska avdelningen hos skl, Sveriges kommuner och landsting.

I flertalet landsting får personalen dock stanna hemma med full lön de närmaste dagarna efter tillfrisknandet eftersom de då fortfarande kan föra smittan vidare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida