”Vi lägger inga samhällsfarliga varsel”

Det finns stor risk för en samhällsfarlig situation om strejken bryter ut. Det hävdar SKL:s Ingela Gardner Sundström. Men Vårdförbundets Margareta Öhberg säger bestämt att Vårdförbundet inte lägger några samhällsfarliga varsel.

11 april 2008

Ställningskriget inför den varslade strejken, som kan komma att bryta ut om halvannan vecka, hårdnar. Sveriges kommuner och landsting, SKL, pratar om samhällsfarlighet och skyddsarbete.

– Redan nu kan vi se att det finns stor risk för att samhällsfarliga situationer kan uppstå om konflikten bryter ut, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Men Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg håller inte med:

– Jag vet att det pågår många diskussioner om samhällsfarlighet och skyddsarbete lokalt just nu, säger hon. Men vi lägger inte några samhällsfarliga varsel – vi tar vårt samhällsansvar.

”Har aldrig lagt ett samhällsfarligt varsel”

Enligt henne har Vårdförbundet eller dess föregångare SHSTF aldrig lagt ett samhällsfarligt varsel.

– Vid förra strejken 1995 tog arbetsgivaren ett ärende till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter. Nämnden bedömde att det inte handlade om någon samhällsfarlig åtgärd.

Ingela Gardner Sundström säger sig eftersträva ett avtal ”som är bra och bygger på lokal lönebildning” och önskar sig att Vårdförbundet kommer tillbaka till förhandlingsbordet.

– Vi vill också ha ett bra avtal. Det är bara för arbetsgivaren att ringa. Bollen ligger hos dem, säger Margareta Öhberg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida