forskning

Blir värken värre vid dåligt väder?

Blir värken värre vid dåligt väder?
Forskare i Australien har studerat vilken inverkan vädret har på våra smärtupplevelser. Arkivbild: Mostphotos

Många människor som lider av värk anser att de blir sämre vid kyla, vind eller lågtryck till exempel. Men hur är det egentligen? Forskare i Australien har studerat hur vädret påverkar ryggvärk och knäartros.

11 januari 2017

Att smärta i ryggen, knäna och fötterna triggas av förändringar i vädret, exempelvis temperatur, luftfuktighet, lågtryck och vind är allmänt accepterade uppfattningar som daterar sig ända tillbaka till romartiden.

Nu har australiensiska forskarna kommit fram till att det snarare handlar om att vi minns sådant som konfirmerar vad vi redan tror oss veta.

– Vi människor är mycket känsliga, så det är lätt att förstå varför vi kanske noterar smärtan särskilt när det är kallt och regnigt ute, men räknar bort de dagar då vi har symptom men vädret är milt och soligt, säger professor Chris Maher som deltagit i en av två nypublicerade studier om sambandet mellan väder och smärta.

I en av studierna, som gjorts vid George institute for global health i Australien, undersöktes 1 000 patienter med smärta i ländryggen och i en annan studie 350 patienter med knäartros. Resultaten från bägge studierna är entydigt; det är faktiskt inte vädrets fel om du känner av din värk eller smärta mer.

Deltagarna i de två studierna fick uppskatta sin smärta som sedan jämfördes med olika väderdata. Resultatet blev att det fanns absolut inget samband mellan smärtan och temperatur, vind, luftfuktighet, lufttryck eller nederbörd.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida