ny rapport

Dödligheten i cancer minskar

Förra året fick 61 000 personer i Sverige någon form av elakartad cancer. Men dödligheten minskar över tid, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

19 december 2018

– Cancerdödligheten sjunker faktiskt något när man tittar på åldersjusterade siffror. Många av de cancerformer som ökar mycket har jämförelsevis hög överlevnad, till exempel hudcancer och sköldkörtelcancer. Ett undantag som står ut från mängden är lungcancer hos kvinnor som både ökar kraftigt och har mycket dålig överlevnad, säger David Pettersson, utredare vid Socialstyrelsen.

Lungcancer är den cancerform som flest kvinnor dör i. Drygt 1 900 kvinnor avled i lungcancer förra året.

Bröstcancer är den vanligaste cancerdiagnosen bland kvinnor, men har inte alls lika hög dödlighet. 7 800 kvinnor fick diagnosen bröstcancer förra året. 1 400 kvinnor avled med bröstcancer som underliggande dödsorsak.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män där 10 300 diagnostiserades och drygt 2 300 dog under 2017. (De som dör i cancer ett visst år kan ha fått sin diagnos tidigare, men att jämföra insjuknande med mortalitet ett visst år ger ändå en bild av dödligheten.)

Andra cancersjukdomar som orsakar många dödsfall är tjocktarmscancer och cancer i bukspottkörteln.

Vissa typer av cancer har minskat kraftigt genom åren, till exempel cancer i magsäcken som gått ner med över 80 procent sedan 1965. Även äggstockscancer och livmoderhalscancer har minskat kraftigt.

Hela statistikrapporten om cancerfall för 2017 från Socialstyrelsen hittar du här.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida