forskning

Fler får hjärtinfarkt när det är kallt ute

Fler får hjärtinfarkt när det är kallt ute
Kall väderlek verkar vara en trigger för hjärtinfarkt, enligt forskningen från Lunds universitet. Arkivbild: Mostphotos

Dagar då temperaturen kryper under nollan sker fyra fler hjärtinfarkter i Sverige än varmare dagar. Det visar en studie som kopplat samman antalet hjärtinfarkter med väderförhållanden.

29 augusti 2017

Antalet hjärtinfarkter är fler på vintern och färre på sommaren. Det visar en studie som granskat väderförhållandena vid mer än 280 000 hjärtinfarkter under 16 års tid i Sverige.

Studien har gjorts vid Lunds universitet med hjälp av data från kvalitetsregistret Swedeheart och väderdata från SMHI och presenterades vid hjärtkongressen ESC under måndagen.

Under nollan är en risk

Forskarna studerade väderförhållandena för alla som vårdats för hjärtinfarkt mellan 1998 och 2013. Det visade sig att det skedde fyra fler hjärtinfarkter de dagar som temperaturen var under 0 jämfört när det var mer än +10 grader.

– Det är fler hjärtinfarkter när det är minusgrader oavsett vilka patienter vi tittade på eller var i landet de bodde, vilket tyder på att temperaturen är en trigger för hjärtinfarkt, säger Dr Moman A. Mohammad, doktorand i kardiologi vid Lunds universitet till nyhetsbyrån Eurekalert.

Kroppens reaktioner

Kroppen reagerar på kall väderlek med att dra samman ytliga blodkärl vilket leder till högre blodtryck i artärerna. Andra kroppsliga reaktioner är ökad hjärtfrekvens och att kroppen skakar eller darrar av köld vilket ökar metabolismen för att höja kroppstemperaturen.

– Detta har en frisk person inga problem med, men hos människor med ateroskloros i hjärtats kärl kan det trigga en hjärtinfarkt, säger Moman A. Mohammad.

Han påpekar att eftersom det är en observationsstudie kan det finnas andra faktorer som bidragit till resultaten. Till exempel att influensa, som är en känd riskfaktor för hjärtinfarkt, är vanligare på vintern eller ändrade matvanor vintertid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida