Läkemedel

Medicin mot influensa godkänd i USA

Medicin mot influensa godkänd i USA
Den nya medicinen är det första antivirala influensaläkemedlet som myndigheten godkänner på 20 år. Bild: Mostphotos

En behandling mot influensa som ska minska symtomen och förkorta sjukdomstiden har godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

25 oktober 2018

Influensa orsakas av virus, och brukar behöva läka ut av sig självt. Nu har ett läkemedel godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Läkemedlet heter Xofluza. Det är enligt studier lika bra som ett annat, tidigare godkänt, läkemedel men myndigheten ser ändå en poäng med att ha flera influensabehandlingar i arsenalen.

– Det här är den första antivirala influensabehandlingen med en ny verkningsmekanism som godkänns av FDA på nära 20 år. Med tusentals patienter som får influensa varje år, varav många personer blir riktigt dåliga, är det viktigt att ha säkra och effektiva behandlingsalternativ”, säger FDA-kommissionären Scott Gottlieb i ett pressmeddelande.

Han påpekar att även om det finns godkända behandlingar mot influensa så är de inte att betrakta som ett substitut för vaccinationer.

Om patienter med influensa behandlas inom 48 timmar från insjuknande kan antivirala läkemedel minska symtomen och längden på sjukdomsprocessen, menar myndigheten.

Xofluza har visat effekt och säkerhet i två kliniska studier med 1 832 patienter. I studier där behandlingen jämfördes med placebo minskade tiden med symtom hos den behandlade gruppen medan behandlingen i jämförelse med ett annat influensaläkemedel inte visade någon skillnad mellan patientgrupperna.

Myndigheten ser en fördel med ytterligare ett alternativ till behandling eftersom influensavirus kan bli resistenta.

Läkemedlet godkänns nu i USA för behandling av akut influensa för patienter över 12 år som har haft symtom i mindre än två dagar.

Det nya läkemedlet har granskats i den amerikanska läkemedelsmyndighetens snabbspårsprogram.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida