Osynlig smärta blir synlig

Alla känner vi väl någon som med plågade ögon talar om sin värk. Det är oftast en kvinna, en mormor som inte kan ha sina barnbarn i knät för att lårmusklerna gör så ont, eller en arbetskamrat som kommer till jobbet allt gråare i ansiktet efter ännu en sömnlös natt med värkande leder.?

Smärtan kan ha så många orsaker. Väl definierad som postoperativ eller reumatisk, men också utan att etablerade undersökningsmetoder kan visa vad som ligger bakom.

Ändå kan sådan smärta vara helt handikappande. Läs i vårt smärttema om patienten som har ett så smärtkänsligt ben att hon sitter i rullstol. Ingen får ens nudda det. Sjuksköterskan börjar behandlingen med att säga till henne att hon i morgon ska försöka lägga sin hand på benet. Bara att höra det gör patienten orolig.?

Dessa patienter avfärdades ofta tidigare med att det hela var psykiskt. På senare år har dock allt fler smärtmottagningar startat där team behandlar på en rad olika sätt med allt från läkemedel till terapi.??

Kunskapen kring den långvariga smärtan har börjat växa fram helt nyligen. Först för ett år sedan kunde professor Thorsten Gård visa med bilder från pet-kamera hur whiplashskador kan synas trots att den akuta skadan har läkt. De nya undersökningsmetoderna kan ge patienter ”revansch” säger han.

?Läs mer om den komplicerade fysiologiska processen bakom långvarig smärta i Vårdfokus tema!?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida