Brännskadevård

Självlysande förband ska upptäcka sårinfektioner

Självlysande förband ska upptäcka sårinfektioner
När såret infekteras lyser förbandet med en fluorescerande färg.

Ett forskarteam vid Bath University i England har utvecklat ett medicinskt förband som automatiskt ändrar färg om såret på en brännskadad patient blir infekterat.

18 november 2015

Barn som drabbas av brännskador är extra känsliga för infektioner eftersom deras immunsystem inte är lika utvecklat som hos vuxna. Drabbas de av en infektion tar läkningen längre tid samtidigt som risken för bestående ärrbildning ökar. I värsta fall drabbas patienten av blodförgiftning.

Men att diagnostisera en infektion är inte alltid lätt. Speciellt om patienten har ett förband som hindrar insyn och som gör ont att lyfta på varje gång man behöver titta till såret.

I samarbete med ett brittiskt forskningscenter för brännskadade barn har forskarteamet vid Bath University därför utvecklat ett sårförband som ändrar färg om såret infekteras.

Förbandet innehåller nanosmå kapslar med ett fluorescerande färgämne som frigörs när kapslarna kommer i kontakt med det gift som bakterierna producerar. De reagerar inte på vanliga hudbakterier, utan bara på sådana som inte ska finnas på huden.

– Med de här förbanden kan man snabbt upptäcka infektioner utan att behöva avlägsna förbandet. Det innebär att patienterna snabbare kan diagnostiseras och få behandling, säger forskaren och projektledaren Toby Jenkins på universitetets hemsida.

Men än lär det dröja några år innan det självlysande sårförbandet blir verklighet. Det ska först testas på riktiga patienter. Tidigast om fyra år räknar forskarna med att de kan ha tagit fram en produkt som kan användas ute i vården.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida